Crypto

Tužioci traže ‘bjegunca’ Do Kvona i kažu da je napustio Južnu Koreju ‘u aprilu’

Južnokorejski tužioci označili su generalnog direktora Terraform Labsa Do Kvona kao “bjegunca” – i tvrdili su da je pobjegao iz Južne Koreje u aprilu – nekoliko dana prije pada kovanica ekosistema Terra poput TerraUSD (UST).

Kwon je u subotu na Twitteru porekao da je pokušavao izbjeći tužioce iz svoje zemlje – uprkos činjenici da mu je uručen nalog za hapšenje. Tužioci su čak tražili od Ministarstva vanjskih poslova da poništi Kvonov pasoš, zajedno sa putnim ispravama četvorice drugih rukovodilaca Terraforma. Ali izgleda da je Kwon omalovažavao tvrdnje da je sada “u bijegu”.

Međutim, južnokorejski tužioci odbijaju da gledaju na laku stranu – i, prema Dong A Ilbou, rekao je novinarima na konferenciji za novinare 18. septembra:

“Kwon je otišao u Singapur krajem aprila i raspustio domaću kompaniju koju je koristio za izdavanje kovanica. Jasno je da je pobjegao i otišao iz zemlje u Singapur. [We] za njim je raspisana potjernica jer postoji bojazan da neće odgovoriti na zahtjeve da prisustvuje ispitivanju.”

Tužilaštvo je dodalo da strahuje da Kwon “uopšte neće sarađivati ​​sa istražnim procesom” tokom “procesa pretresa i zapljene”.

Policajci su dodali da su trenutno “u procesu obezbeđivanja Kvonove lokacije”. Vjeruje se i da su kontaktirali Interpol sa zahtjevom za saradnju.

Tokom vikenda, citirana je singapurska policija koja je izjavila da je Kwon već napustio zemlju.

Čini se da se dokazi protiv Kwona i Terraforma već gomilaju. Tužioci su takođe tvrdili da je Kvonova uža porodica pratila generalnog direktora u Singapur mesec dana nakon što je otputovao na isto odredište.

Oni također vjeruju da je određeni broj kolega iz Terraforma “takođe pobjegao iz Južne Koreje” prije ili neposredno nakon pada tokena.

Citirajući singapurske izvore, Chosun Ilbo je izvijestio da su Kwonovi dani boravka u Singapuru ionako mogli biti odbrojani – on trenutno ima EntrePass propusnicu koja, prema nacionalnom ministarstvu rada, „omogućava stranim poduzetnicima koji ispunjavaju uslove da započnu i vode posao u Singapuru koji je poduzetnički -podržava ili posjeduje inovativne tehnologije.”

Ali Kvonov sopstveni EntrePass navodno ističe 7. decembra – a njegov zahtev za produženje važenja dokumenta već je odbijen. Chosun je dodao da je ministarstvo rada ranije ukinulo EntrePass zbog kršenja singapurskih protokola za prevenciju koronavirusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.