Crypto

Turska centralna banka završila je prvi CBDC test, a još ih očekuje 2023

Centralna banka Republike Turske (CBRT) završila je prvo probno testiranje svoje digitalne valute centralne banke (CBDC), digitalne turske lire, i najavila planove za nastavak testiranja tokom 2023.

Prema saopštenju koje je CBRT objavio 29. decembra, organ centralne banke saopštio je da je uspešno izvršio svoje “prve platne transakcije” koristeći digitalnu liru.

Izjavili su da će nastaviti provoditi ograničena pilot testiranja zatvorenog kruga s tehnološkim dionicima u prvom tromjesečju 2023., prije nego što ga proširi na odabrane banke i kompanije za financijsku tehnologiju u ostatku godine.

Rečeno je da će rezultati ovih testova biti podijeljeni s javnošću kroz “sveobuhvatan izvještaj o evaluaciji”, prije nego što se više otkriju sljedeće faze studije koje će dodatno proširiti učešće.

Turska centralna banka je prvi put objavila da razmatra prednosti uvođenja digitalne turske lire u septembru 2021. u istraživačkom projektu pod nazivom „Istraživanje i razvoj digitalne turske lire Centralne banke“.

Vlada se tada nije obavezala na konačnu digitalizaciju valute zemlje, ističući da “nije donijela konačnu odluku u vezi s izdavanjem digitalne turske lire”.

U svom najnovijem saopštenju, CBRT je rekao da će nastaviti sa testiranjem upotrebe tehnologija distribuiranih knjiga u platnim sistemima i njihovu „integraciju“ sa sistemima za instant plaćanja.

Također će dati prioritet proučavanju pravnih aspekata oko digitalne turske lire, kao što su „ekonomski“ i „pravni okvir“ oko digitalne identifikacije, zajedno sa njenim tehnološkim zahtjevima.

Povezano: CBDC-ovi ne predstavljaju prijetnju kripto – Binance CEO

Nekoliko zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Kazahstan, nedavno je počelo pilotirati digitalne valute centralne banke.

Banka Engleske otvorila je aplikacije za dokaz koncepta za CBDC novčanik, dok je kazahstanska centralna banka preporučila uvođenje internog CBDC-a već 2023. godine sa faznom implementacijom tokom tri godine.

Rezervna banka Australije (RBA) je nedavno izrazila oklijevanje u pogledu vlastitih planova CBDC-a, a pomoćnik guvernera Brad Jones upozorio je u govoru 8. decembra da bi CBDC mogao zamijeniti australski dolar i dovesti do toga da ljudi u potpunosti izbjegavaju komercijalne banke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *