Crypto

‘Tržište će odlučiti’ o ETP-ovima nakon spajanja Ethereum-a, kaže izvršni direktor za kriptovalute

Ethereum Merge će biti jedan od najvećih događaja u industriji kriptovaluta, koji potencijalno utiče na mnoge povezane firme i usluge, a proizvodi kojima se trguje na berzi (ETP) bazirani na Ethereumu nisu izuzetak.

ETC Grupa, glavni europski izdavalac kripto ETP-a, odlučila je proširiti svoju trenutnu Ethereum ETP ponudu lansiranjem još jednog Ethereum investicijskog proizvoda. Novi ETP je baziran na ETHW, novom tokenu koji je postavljen da radi na proof-of-work (PoW) Ethereumu nakon hard forka.

Novi ZETW ETP će biti lansiran uz trenutno ponuđeni Physical Ethereum ETP (ZETH), koji je izlistan na Deutsche Boerse Xetra u martu 2021. ZETW bi trebao biti objavljen ubrzo nakon Ethereum hard forka, što je očekivano da se dogodi u roku od 24 sata nakon spajanja.

Spajanje se odnosi na Ethereumovu tranziciju sa zloglasnog PoW konsenzus mehanizma zasnovanog na rudarenju na ekološki prihvatljiv proof-of-stake (PoS) sistem.

Kako su neki korisnici Ethereuma voljni i dalje koristiti PoW model, Merge će vjerovatno rastaviti Ethereum na dva odvojena blockchaina. To uključuje glavni Ethereum blockchain baziran na PoS-u, koji se obično naziva ETHPOS i povezan s originalnim Ether (ETH) tokenom. Druga Ethereum mreža bi se oslanjala na PoW sistem, koji se naziva ETHPOW, s novim tokenom ETHW.

Predviđeno da se dogodi 15. septembra, spajanje ima uticaj na Ethereum bazirane ETP-ove: Osnovna imovina u zadanim fizičkim Ethereum ETP-ovima više neće biti zasnovana na PoW-u, ali neki investitori ETH ETP-a možda žele da budu izloženi takvoj imovini.

Prema riječima ko-izvršnog direktora i osnivača ETC Group Bradleyja Dukea, novo pokretanje ETP-a omogućilo bi firmi da osigura najtransparentniji i pošteniji pristup investitorima. Sa novim ETP-om, sadašnji vlasnici ZETH-a će automatski dobiti ZETW token kao dodatak ZETH-u na bazi jedinice 1:1 na brokerskim računima.

“Mi samo želimo osigurati da investitori u naše proizvode imaju istu priliku kao i direktni vlasnici bilo koje kriptovalute u slučaju fork-a”, rekao je Duke.

ETC Grupa vidi spajanje kao pozitivan razvoj jer podržava ekološki mehanizam konsenzusa o PoS-u, napomenuo je osnivač, dodajući da je firma veoma tržišno vođena u svojim izgledima:

“Ako dovoljno ljudi iz bilo kojeg razloga stane iza viljuške, smatramo da će slobodno tržište odlučivati ​​o tome šta treba živjeti, a šta ne. […] Ne bavimo se predviđanjem da li će viljuška biti uspješna ili ne.”

Prema Dukeu, predstojeće spajanje će biti prvi put da ETC Grupa upravlja hard forkom kao dio njihove kripto ETP ponude. Otkako je lansirala svoj prvi Bitcoin ETP sa centralnim kliringom u junu 2020., ETC Grupa je na Xetri navela ukupno 14 kripto ETP-ova.

Duke je napomenuo da pokretanje novog ETP-a nije jedina opcija za distribuciju hard fork prihoda za investitore, jer bi firma mogla samo prodati ETHW tokene nakon hard forka. Međutim, činilo se da je lansiranje novog ETP-a bolja opcija za ETC Grupu jer neki investitori možda ne žele da ga odmah prodaju, rekao je.

“Novi ETP se čini boljim jer jednostavno ne znamo šta će se dogoditi da li će ETHW uspjeti ili ne. Smatramo da je ovaj pristup najpravedniji”, rekao je Duke.

Dok ETC Grupa ide naprijed s dva odvojena Ethereum ETP-a zbog spajanja, neki izdavaoci su odlučili jednostavno zadržati svoje ETP-ove na PoS Ethereum-u.

Povezano: Potencijalni fork Ethereuma ETHPOW pao je 80% od debija — Još bola pred nama?

Investiciona firma za kriptovalute 21.co rekla je za Cointelegraph da će njihov vodeći 21Shares Ethereum ETP odražavati PoS fork Ethereuma, za koji se „očekuje da će biti dominantna verzija mreže nakon spajanja“.

„Ako bi hard fork doveo do pada, 21Shares bi vjerovatno prodao i reinvestirao prihode u odgovarajuće proizvode kako bi se uskladio s indeksom“, rekao je direktor istraživanja 21.co Eliézer Ndinga. Izvršni je dodao da mogu postojati “nepoznati i nepredviđeni faktori”, uključujući periode zaključavanja, i da će možda trebati vremena da skrbnici u potpunosti obrade novo forkirano sredstvo, između ostalog.

“Kada se objavi bilo kakvo izdanje i detalji budu dostupni, 21Shares će pružiti ažuriranje,” dodao je Ndinga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.