Crypto

Tri četvrtine institucija koje će koristiti kriptovalute u tri godine: Ripple

Nevjerovatnih 76% ispitanih finansijskih institucija planira korištenje kriptovaluta u naredne tri godine, navodi se u izvještaju. Rippleov novi izvještaj naglašava trendove u usvajanju i korištenju novih tehnologija kao što su kripto i blockchain u preduzećima i finansijskim institucijama.

I finansijske institucije i preduzeća shvaćaju prednosti interne upotrebe kriptovaluta. Najčešći razlog je taj što kripto više ljudi daje pristup većem broju finansijskih usluga, kaže 42% finansijskih institucija i 41% preduzeća.

Prema anketi, upravljanje portfoliom i plaćanja ističu se kao najvredniji dodatak svetu preduzeća. Upravljanje portfoliom je detaljno opisano kao zaštita od inflacije, zaštita od drugih vrsta imovine i povećanje vrijednosti imovine. Učesnici su rekli da su sigurnost i kvalitet podataka dvije glavne prednosti blockchaina i kripto upotrebe za plaćanja.

Povezano: Mandat blockchain poslovanja je da ponovo izgrade globalno povjerenje

Bez obzira na to, kako je ovo tehnologija u nastajanju, usvajanje je još uvijek teška bitka za velike institucije. Prema izvještaju, i preduzeća i finansijske institucije smatraju da je opći nedostatak razumijevanja jedan od najvećih izazova.

Međutim, u izvještaju je također istaknuto da spori proces regulative koja okružuje industriju izaziva oklijevanje potencijalnih korisnika. Propisi iz zemalja širom svijeta stalno su se mijenjali jer zvaničnici žure da održe korak sa ubrzanom kripto scenom.

Nedavno su regulatori u Sjedinjenim Državama bili pod nadzorom američkog Kongresa zbog svojih „nesudskih radnji“ protiv kripto kompanija. Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) je u nevolji implementacije djelotvornih kripto propisa za jednu od najaktivnijih regija u industriji.

Povezano: Tehnološka trgovačka grupa poziva na regulatornu jasnoću, tvrdeći da gubitak kripto poslova prijeti interesima SAD-a

Uprkos zastojima u kripto-ediciji i nejasnim propisima, izvještaj i dalje otkriva aktivan interes globalnih institucija i digitalnih valuta centralne banke (CBDC). 34% anketiranih institucija kaže da će CBDC pomoći u “ubrzanju digitalizacije finansija” i dati “veći pristup kreditima za potrošače i preduzeća”.

Iz globalne perspektive, izvještaj je analizirao regionalni nezamjenjivi token (NFT) interes na osnovu emocionalnih naspram funkcionalnih koristi. Ispitanici u azijsko-pacifičkoj regiji imali su tri puta veću vjerovatnoću da će kupiti NFT iz sentimentalnih ili emocionalnih razloga u poređenju s drugim razlozima. Od osam navedenih NFT žanrova, 55% je reklo da su NFT u vezi sa muzikom od najvećeg interesa.

Održivost je također ocijenjena, jer je i dalje vruća tema u industriji i van nje. Prema podacima Ripplea, preko 75% ispitanih potrošača radije kupuje održive kriptovalute. Više od 20% tvrdi da bi kupilo samo “održivu” kriptovalutu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *