Crypto

Trgovci se trgnu nakon što cijena Ethereuma odbije na 2.000 dolara

Eter (ETH) je odbio otpor od 2.000 dolara 14. avgusta, ali solidnih 82,8% porasta otkako je formiranje rastućeg klina počelo 13. jula svakako izgleda kao pobeda bikova. Nesumnjivo, san o “ultrazvučnom novcu” postaje sve bliži jer mreža očekuje da transakcija spajanja bude konsenzusna mreža proof-of-stake (PoS) 16. septembra.

Indeks cijena etera u USD, 12-satni grafikon. Izvor: TradingView

Neki kritičari ističu da je prelazak sa proof-of-work (PoW) rudarenja odgođen godinama i da samo spajanje ne rješava problem skalabilnosti. Očekuje se da će se migracija mreže na paralelnu obradu (sharding) dogoditi kasnije 2023. ili početkom 2024. godine.

Što se tiče Ether bikova, EIP-1559 mehanizam sagorevanja uveden u avgustu 2021. godine bio je od suštinskog značaja da dovede ETH do oskudice, kao što ilustruje kripto analitičar i uticajni Kris Kej:

Dugo očekivani prelazak na Ethereum beacon lanac uživao je mnogo kritika, uprkos tome što je eliminisao potrebu za podrškom skupih energetski intenzivnih rudarskih aktivnosti. U nastavku, “DrBitcoinMD” naglašava nemogućnost za ETH stekere da povuku svoje kovanice, stvarajući neodrživo privremeno smanjenje na strani ponude.

Nesumnjivo, smanjena količina kovanica dostupnih za prodaju izazvala je šok u opskrbi, posebno nakon rasta od 82,8% kako je Ether nedavno prošao. Ipak, ovi investitori su znali za rizike ulaganja u ETH 2.0 i nisu data nikakva obećanja za trenutne transfere nakon spajanja.

Tržišta opcija odražavaju sumnjivo raspoloženje

Investitori bi trebali pogledati podatke o Etherovim tržištima derivata kako bi shvatili kako su pozicionirani kitovi i arbitražni stolovi. Delta kos od 25% je znak koji govori kad god trgovci prenaplate za zaštitu nagore ili nadole.

Ako su se ti učesnici na tržištu bojali pada cijene etera, indikator iskrivljenosti bi se pomaknuo iznad 12%. S druge strane, generalizirano uzbuđenje odražava negativnu iskrivljenost od 12%.

Eter 30-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas.ch

Indikator iskrivljenosti ostao je neutralan otkako je Ether pokrenuo reli, čak i kada je testirao otpor od 2.000 dolara 14. avgusta. Odsustvo poboljšanja tržišnog sentimenta je pomalo zabrinjavajuće jer trgovci ETH opcijama trenutno procenjuju slične rizike kretanja cena nagore i nadole.

Povezano: Ethereum ICO adresa kita prenosi 145.000 ETH sedmica prije spajanja

U međuvremenu, podaci od dugog do kratkog pokazuju nisko povjerenje na nivou od 2.000 dolara. Ova metrika isključuje eksternalije koje su mogle utjecati isključivo na tržišta opcija. Takođe prikuplja podatke o pozicijama klijenata berze na licu mesta, trajnim i kvartalnim fjučers ugovorima, čime se bolje informiše o tome kako su profesionalni trgovci pozicionirani.

Postoje povremene metodološke razlike između različitih razmjena, pa bi čitaoci trebali pratiti promjene umjesto apsolutnih brojki.

Najveći trgovci berzi Eter long-to-short odnos. Izvor: Coinglass

Iako je Eter ojačao 18% od 4. do 15. avgusta, profesionalni trejderi su malo smanjili svoje duge pozicije uz pomoć poluge, prema indikatoru dugog na kratko. Na primjer, omjer Binance trgovaca se donekle poboljšao u odnosu na početak od 1,16, ali je završio period ispod početne razine blizu 1,12.

U međuvremenu, Huobi je pokazao skroman pad svog dugog i kratkog omjera, jer se indikator pomjerio sa 0,98 na trenutnih 0,96 za jedanaest dana. Najzad, metrika je dostigla vrhunac na 1,70 na OKX berzi, ali je samo neznatno porasla sa 1,46 4. avgusta na 1,52 15. avgusta. Stoga, u proseku, trgovci nisu bili dovoljno sigurni da zadrže svoju bikovsku poziciju.

Nije došlo do značajne promjene u pozicijama kitova i market mejkera uprkos Ether-ovom dobitku od 18% od 4. avgusta. Ako trgovci opcijama procjenjuju slične rizike za Etherove pozitivne i negativne strane, vjerovatno postoji razlog za to. Na primjer, jaka podrška proof-of-work viljuške bi izvršila pritisak na ETH.

Jedno je sigurno, u ovom trenutku profesionalni trejderi nisu sigurni da će otpor od 2.000 dolara biti lako slomljen.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *