Crypto

Trezor SAD – Ne kršite sankcije dijeljenjem Tornado Cash Code

Ministarstvo finansija SAD-a objavilo je dodatna pojašnjenja o sankcijama uvedenim popularnom mikseru kriptovaluta Tornado Cash. Ministarstvo je navelo da sankcija ne utiče na prava pojedinaca u SAD-u da pregledaju i šire otvoreni kod Tornado Cash.

To tijelo je dalo pojašnjenje u nedavno objavljenim Često postavljanim pitanjima (FAQ) na svojoj web stranici. Iako je izvođenje bilo kakvih transakcija sa kripto mikserom zabranjeno, interakcija sa otvorenim kodom na načine koji ne uključuju zabranjene transakcije nije zabranjena, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Licama iz SAD-a ne bi bilo zabranjeno američkim propisima o sankcijama kopirati otvoreni kod i učiniti ga dostupnim na internetu kako bi ga drugi mogli vidjeti, kao i da raspravljaju, podučavaju ili uključuju open source kod u pisane publikacije, kao što su udžbenici, odsustvo dodatnih činjenica”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sankcije ne zabranjuju osobama iz SAD-a da posjećuju arhivirane kopije izbrisane web stranice Tornado Cash, a također im neće biti zabranjeno da posjećuju web stranicu ako ponovo postane aktivna na internetu.

Odgovor odgovara na pitanje šta je zabranjeno zbog toga što je OFAC odredio Tornado Cash.

Trezor je također dao nekoliko drugih pojašnjenja, otkrivajući da pojedinci čije su transakcije – one izvršene prije imenovanja miksera – zamrznute mogu završiti svoje transakcije podnošenjem zahtjeva za licenciranje od OFAC-a.

Dodatno, napominje da će novčanici koji su bili meta transakcija “prašiti” – gdje su novčanici primali neželjene i nominalne količine kriptovaluta – biti podređeni blagim mjerama sve dok “transakcije nemaju druge veze sa sankcijama osim Tornado Cash-a”.

Trezor se suočava sa povlačenjem sankcija Tornado Cash

Izjave Trezora uglavnom su odgovor na kritike i otpore koje je čuvar dobio otkako je sankcionirao Tornado Cash.

Odjeljenje navodi da je usluga miješanja korištena za pranje više od 7 milijardi dolara kriptovaluta od 2019. godine, uključujući pranje oko milijardu dolara za sajber kriminalce Lazarus Group koje sponzorira Sjeverna Koreja.

Prema izvještaju Reutersa, učesnici na tržištu doveli su u pitanje ustavne osnove po kojima Ministarstvo finansija izriče kaznu. Grupa korisnika Tornado Cash-a, uz podršku kripto berze Coinbase, podnijela je tužbu protiv nadzornog tijela navodeći da je sankcija kršenje prava građana na slobodu govora.

Slično, lobistička grupa za kriptovalute Coin Center objavila je izjavu u kojoj kaže da je OFAC prekoračio svoja statutarna ovlaštenja tretirajući autonomni kod kao “osobu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.