Crypto

Trend Micro ističe ranjivosti u razvoju sigurnosti metaverzuma

U novom izvještaju koji je objavila američko-japanska kompanija za kibernetičku sigurnost Trend Micro, kompanija kaže da metaverzum posjeduje sve veće ranjivosti koje bi se mogle materijalizirati u narednih tri do pet godina.

Kao što je Trend Micro rekao, najveće prijetnje sferi, uglavnom s regulatornog stajališta, uključuju brige o sigurnosti NFT-a, razvoj “Darkverse” sličnog mračnom webu, finansijske prijevare, zabrinutost za privatnost, fizičke prijetnje, AR prijetnje, društvene mreže. inženjering i tradicionalni IT napadi.

Što se tiče NFT-a, Trend Micro je posebno napisao:

“Vlasništvo NFT-a se provjerava korištenjem blockchaina, koji su podložni napadima otmice blokova. NFT-ovi koji se oslanjaju na manje blockchaine mogu biti ranjivi na napad Sybil, gdje napadač preuzima kontrolu nad više od 50% ravnopravnih čvorova koji verificiraju transakcije i tako može manipulisati verifikacijom vlasništva NFT-a. Konačno, metaverzalni prostor možda neće poštovati vlasništvo navedeno u NFT-u jer nema pravnog razloga za to.”

Firma također vjeruje da bi kriminalne grupe mogle biti privučene u svijet metaverzuma zbog ogromnog obima transakcija e-trgovine. “U metaverzumu ćemo vjerovatno vidjeti više šema pumpi-and-dump. Zlonamjerni akteri će povećati vrijednost digitalne imovine lažnim preporukama, preporukama i investicijama; a zatim odbaciti sredstva.” Kao iu teoriji, vrednovanje virtuelnog zemljišta u velikoj meri zavisi od percepcije i može biti otvoreno za manipulaciju.

Na kraju, Trend Micro smatra da bi se agencije za provođenje zakona potencijalno borile u prvih nekoliko godina razvoja metaverzuma zbog visoke cijene presretanja digitalnih zločina i kriminalaca u velikim razmjerima. Takođe će imati poteškoća jer je nadležnost teško uspostaviti. Vrijeme potrebno da se izgradi metaverzalna ekspertiza bi također značilo da bi takva klasa zločina mogla proći uglavnom bez nadzora u prvim godinama.

“Ako je korisnik prevaren ili opljačkan, tada će dobiti pomoć, podnošenje pritužbi ili podnošenje pravnih postupaka biti vrlo teško. Korisnik će također koristiti decentralizirane digitalne valute, što dodatno pogoršava situaciju.”

Na kraju, izvještaj poziva na razvoj odgovarajućih sigurnosnih modela u očekivanju velikog priliva investicija u industriju. Mark Zuckerberg, izvršni direktor kompanije Meta, nedavno je rekao da je metaverzum prilika koja bi vremenom mogla otključati ‘trilione dolara’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *