Crypto

Tornado Cash Najnovije: Zajednica uzvraća sankcijama, TVL je pao 26% od odluke američkog Trezora

Sve veći broj zagovornika kripto i privatnosti pokušava uzvratiti Trezor Sjedinjenih DržavaOdluka da zabrani popularnu uslugu miješanja kriptovaluta Tornado Cash.

Nedavno, the Electronic Frontier Foundationneprofitna organizacija koja brani građanske slobode u digitalnom svijetu, izrazila je zabrinutost u vezi sa sankcijama Trezora protiv “računarskog projekta otvorenog koda”.

“EFF je duboko zabrinut što je Ministarstvo finansija SAD-a uključilo kompjuterski projekat otvorenog koda, Tornado Cash, na svoju listu sankcionisanih pojedinaca”, EFF rekao je na Twitteru. “Tornado Cash je softverski projekat otvorenog koda i web stranica koja je objavila decentralizirani mikser kriptovaluta.”

Organizacija za digitalna prava tvrdio to,

“Kod je odavno prepoznat kao govor, tako da postoje jasne implikacije Prvog amandmana kad god vlada zabrani objavljivanje kompjuterskog koda na javnoj web stranici.”

Izjava EFF-a dolazi kao GitHubusluga za hosting Git repozitorija, suspendovala je nalog programera Tornado Cash-a Romana Semenova kao odgovor na sankcije i takođe uklonila izvorni kod za Tornado Cash.

Kako je objavljeno, američki trezor Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) je 8. avgusta uveo sankcije Tornado Cash-u zbog njegove navodne uloge u operacijama pranja novca.

U početku su neki korisnici primijetili da bi ovaj potez samo kaznio američke korisnike, dok pravi kriminalci mogu nastaviti koristiti uslugu miješanja. “Ovaj novi zakon pogađa samo Amerikance. To je sankcija *za Amerikance*, ali ne i za navodne loše aktere,” advokat ETH i softverski inženjer Adriano Feria rekao je prije nekoliko dana, dodajući:

“Ovo je bio politički manevar, orkestriran iza zatvorenih vrata, koji utiče na individualne slobode od Amerikanaca koji poštuju zakon, i koji je učinjen bez prethodne najave ili iznošenja jasnih dokaza o optužbama.”

Nadalje, Coin Centerkripto neprofitna organizacija fokusirana na pitanja politike s kojima se suočavaju kriptovalute, najavila je da priprema sudsko osporavanje zabrane Tornado Cash-a.

Jerry Brito i Peter Van Valkenburgh, izvršni direktor i direktor istraživanja Coin Centra, napisali su u blogu od 15. avgusta da,

“Tretiranjem autonomnog koda kao ‘osobe’ OFAC premašuje svoja zakonska ovlaštenja.”

U članku, dvojac je spomenuo da kripto zajednica nije uzvratila kada je Ministarstvo financija odobrilo kripto mikser Blenderjer je to “entitet koji je na kraju pod kontrolom određenih pojedinaca.”

S druge strane, autori su tvrdili da izjava protiv Tornado Casha “nema smisla” jer se “ne može reći da je Tornado Cash osoba koja podliježe sankcijama”, ističući kontradiktornost nazivanja pametnog ugovora subjektom koji se može sankcionirati. .

Stoga su napisali:

“Namjeravamo sarađivati ​​s drugim zagovornicima digitalnih prava kako bismo ostvarili administrativno olakšanje. Također sada istražujemo mogućnost osporavanja ove akcije na sudu.”

U međuvremenu, nedavni izvještaj od Global Ledgerukrajinski start-up koji pomaže u identifikaciji porijekla Bitcoin (BTC) transakcija i obezbjeđuje bankama, kripto i fintech kompanijama softver za usklađenost sa pranjem novca (AML), tvrdio je da su hakeri odgovorni za samo mali postotak Tornado Cash-a transakcije.

Nakon analize 181.164 transakcija izvršenih na dva TornadoCash proxy servera, kompanija je “uspjela direktno pratiti vezu između specifičnog sajber kriminala i TornadoCasha u 7,73% svih ovih transakcija”, navodi Global Ledger u izvještaju koji je podijeljen sa Cryptonews.com.

U međuvremenu, dok se brige oko Tornado Cash-a gomilaju, korisnici nastavljaju da izvlače svoju imovinu iz usluge miksanja. Ukupna zaključana vrijednost Tornado Cash-a (TVL), koja je 8. avgusta iznosila preko 460,6 miliona dolara, od tada je pala na 341,93 miliona dolara, navodi DeFi Llama.

Sve veća zabrinutost je takođe nagnala potpisnike zajedničkog fonda Tornado Cash sa više potpisa da raspuste svoje pozicije. Izabrani članovi zaduženi za fond su napustili svoja mjesta i prepustili kontrolu decentraliziranoj autonomnoj organizaciji projekta (DAO).

Pokrenut 2021. godine, fond je imao za cilj da pruži poticaje onima koji doprinose projektima.

____


– Tornado Cash Zabrana puše vjetrove i podjele i jedinstva kroz kripto zajednicu
– Mikseri primaju ‘više kriptovalute nego ikada u 2022.’

– ‘Najvažnija pravna akcija’ protiv kriptovaluta u SAD
– Elliptic tvrdi da je proboj u potrazi za izbjegavačima ruskih kripto sankcija

– Kako je lansiran novi alat za provjeru kripto sankcija, Tornado Cash nastavlja da se miješa i FBI se javlja
– Američka poreska uprava dolazi nakon klijenata druge kripto berze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *