Crypto

Tornado Cash ‘Developer’ uhapšen u Amsterdamu, moguća još hapšenja

The Služba za fiskalne informacije i istrage (FIOD) iz Holandije saopćio je da je uhapsio 29-godišnjeg muškarca u Amsterdamu pod sumnjom da je “prikrivao kriminalne finansijske tokove” i “omogućavao pranje novca” putem usluge miješanja kriptovaluta Tornado Cash.

“Prograđivač” je izveden pred istražnog sudiju i “nije isključeno više hapšenja”, saopštio je FIOD.

Kako je objavljeno, ove sedmice je američka vlada stavila Tornado Cash na listu sankcija OFAC-a.

Iz FIOD-a su dodali da ova usluga i Financial Advanced Cyber ​​tim (FACT) je prošlog juna pokrenuo krivičnu istragu protiv Tornado Casha.

“Sumnja se da su osobe koje stoje iza ove organizacije ostvarile velike profite”, dodaje FIOD.

Tornado Cash je mikser virtuelnih valuta koji radi na Ethereum (ETH) blockchainu i olakšava anonimne transakcije prikrivajući njihovo porijeklo, odredište i druge ugovorne strane, čime se povećava privatnost svojih korisnika. Tornado miješa transakcije prije nego što ih prenese njihovim pojedinačnim primaocima.

SAD Odjel za kontrolu strane imovine Ureda trezora (OFAC) tvrdi da je Tornado Cash korišten za pranje više od 7 milijardi dolara vrijedne virtuelne valute od njenog stvaranja 2019. godine.

U međuvremenu, američka kompanija za analizu blokova Chainalysis tvrdi da je, otkako je postao aktivan u avgustu 2019., Tornado Cash primio ETH u vrijednosti od preko 7,6 milijardi dolara, “od kojih je značajan dio došao iz nezakonitih ili visokorizičnih izvora”.

Prema njihovom izvještaju,

“Polovica tih sredstava dolazi iz DeFi protokola, ali 18% dolazi od sankcionisanih subjekata (gotovo u potpunosti, treba napomenuti, prije nego što su ti subjekti sankcionisani), dok su nešto manje od 11% bila sredstva ukradena iz drugih servisa i protokola za kriptovalute.”

____
Reakcije:

____

– Tornado Cash Zabrana puše vjetrove i podjele i jedinstva kroz kripto zajednicu
– Korisnik Tornado Cash-a nastavlja da šalje ETH istaknutim ličnostima, Buterin priznaje da je koristio mikser
– Mikseri dobijaju ‘više kriptovalute nego ikada u 2022’ – Chainalysis
___
(Ažurirano u 11:25 UTC kako bi se razjasnilo da je osumnjičeni opisan kao “programer”, a dodano je još reakcija.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *