Crypto

Tornado Cash DAO pada bez objašnjenja nakon glasanja o trezorskim fondovima

Tornado Cash DAO je isključen nakon što su mnogi korisnici društvenih medija prijavili da zajednica raspravlja o načinima osporavanja sankcija koje je nedavno uvela Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija Sjedinjenih Država.

U vrijeme objavljivanja, Tornado Cash DAO je navodno bio van mreže nakon rasprave u kojoj su članovi zajednice jednoglasno glasali za dodavanje svog upravljačkog sloja kao potpisnika višeznačnom novčaniku svog trezora, koji upravlja prijavljen 21,6 miliona dolara. Nejasno je što je odgovorno za nestanak decentralizirane autonomne organizacije (DAO), ali to je uslijedilo nakon niza akcija koje su poduzele različite vlasti i privatni subjekti nakon američkih sankcija objavljenih protiv kontroverznog miksera u ponedjeljak.

U posljednja četiri dana Circle je zamrznuo više od 75.000 USD Coin (USDC) sredstava na adresama koje su naveli zvaničnici Trezora, dYdX je rekao da je blokirao račune nekih korisnika sa sredstvima povezanim s Tornado Cashom, a Alchemy i Infura.io blokirali su daljinski zahtjevi za pozivom procedura kripto mikseru. U petak su vlasti odgovorne za kontrolu finansijskog kriminala u Holandiji također najavile hapšenje developera koji je navodno umiješan u pranje novca putem Tornado Cash-a.

Akcije centraliziranih firmi proširile su se izvan onih protiv transakcija s kripto mikserom i na komunikacijske platforme. U ponedjeljak, suosnivač Tornado Cash-a Roman Semenov izvijestio je da je razvojna platforma GitHub suspendovala njegov račun, a korisnici Discorda rekao je kanal za mikser takođe je pao mrak u petak. U vrijeme objavljivanja, Telegram grupa Tornado Casha još je bila aktivna.

Nejasno je zašto bi naizgled neutralni kanali, uključujući Discord, bili uklonjeni kao odgovor na američke sankcije. Međutim, prema zajedničkoj izjavi Vijeća za ispitivanje federalnih financijskih institucija i Ureda za kontrolu strane imovine, zabranjene transakcije zasnovane na uključivanju Tornado Cash-a na njegovu posebno određenu nacionalnu listu mogu se tumačiti kao “preuzimanje softverske zakrpe sa sankcionisanog subjekta”. Kazne za nepoštivanje sankcija mogu uključivati ​​velike novčane kazne i zatvorsku kaznu.

Povezano: Kontroverzni mikser Tornado Cash otvorenog koda korisničkog sučelja

“Prvi put ikada, američka vlada je kriminalizirala interakciju sa softverom”, rekao je Omid Malekan, pomoćni profesor na poslovnoj školi Columbia koji također predaje o kriptovalutama i blockchainu, u izjavi za Cointelegraph. “Ovo je veliko odstupanje od njihovih tradicionalnih dekreta sankcionisanja ljudi, kompanija i vlada. Postoje dokazi da su dotični projekat zaista koristili kriminalci/hakeri da prikriju svoja sredstva, ali postoje i mnoge legitimne upotrebe.”

Prije uvođenja sankcija, suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin rekao je da je koristio Tornado Cash da donira sredstva Ukrajini, s ciljem finansijske privatnosti primalaca usred ratom razorene zemlje. U utorak je anonimna osoba također koristila kripto mikser da pošalje Ether (ETH) mnogim slavnim ličnostima u naizgled pokušaju da ospori težinu sankcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *