Crypto

Top 5 trendova koji oblikuju budućnost kripto rudarstva: šta čeka rudare

Kako Ethereum blockchain čeka spajanje i potpuni prijelaz na proof-of-stake (PoS), pojavila se šira rasprava o rudarima i njihovoj budućnosti. Kako stvari stoje, Ethereum blockchain tržište je nevjerovatno fragmentirano. Očekuje se da će spajanje uvesti novu eru u kojoj validatori i kovanice zamjenjuju rudare. Rudari koji su potrošili mnogo resursa na ETH rudarsku opremu mogu postati zastarjeli.

Nedavne rasprave o proof-of-work (PoW) rudarenju i njegovim prednostima i nedostacima čine vrijednim razmatranja budućnosti tržišta. Kako će se rudarstvo promijeniti u narednim godinama i šta rudari mogu učiniti da se pripreme?

Evo nekoliko trendova kojih bi rudari kriptovaluta trebali biti svjesni:

Aplikacija obnovljive energije

Iako možda zvuči kao popularna riječ, prelazak na obnovljive izvore energije dobiva na snazi ​​u rudarskoj industriji.

Rudarski uređaji troše značajnu količinu energije. Velike rudarske operacije zapošljavaju hiljade rudara u isto vrijeme. Mnogo je već napisano o potrošnji energije povezanoj s rudarenjem kriptovaluta. Prema jednom izvještajkripto rudarenje troši do 110 terawatt-sati energije godišnje – isto toliko energije kao mala zemlja.

Otkako je Tesla prošle godine prestao da prima plaćanje bitkoinom, došlo je do šire rasprave o rudarstvu i njegovom ugljičnom otisku. Kao rezultat toga, mnogi u rudarskoj industriji zagovaraju rudarske operacije koje su ugljičnije neutralnije.

Zaista, jedan od razloga za prelazak Ethereum blockchaina na PoS je zabrinutost za okoliš.

Jedan od najznačajnijih trendova u rudarskoj industriji je prelazak sa energije zasnovane na ugljiku prema obnovljivim izvorima energije. Ovakav obrazac će se vjerovatno nastaviti, posebno kada učesnici na tržištu nastoje opovrgnuti skeptike u industriji.

Miner Obsolescence

Možda je najznačajnija posljedica prelaska mnogih programera kovanica na PoS da bi rudari uskoro mogli postati zastarjeli.

To je neprijatna istina. Mnogi programeri novčića napuštaju PoW model. Rudari postaju zastarjeli kao rezultat ove promjene. Zainteresovane strane i validatori su zauzeli njihovo mjesto. Ovaj obrazac će se vjerovatno nastaviti iu budućnosti.

Rudari će morati pronaći nove načine da ostanu profitabilni. Ali kako rudarstvo postaje manje privlačno, budućnost rudara ne izgleda obećavajuće.

Povećanje hashrate-a

Hashrate mjeri resurse potrebne za obavljanje rudarskih operacija i osiguranje Bitcoin blockchaina.

Prema stručnjacima iz industrije, hešrejt Bitcoin mreže će se značajno povećati u narednoj godini. Očekuje se da će se kineski rudari koji su napustili svemir prošle godine postepeno vraćati, seleći se iz zemlje u druge zemlje koje pozdravljaju rudare. Istovremeno, očekuju se novi učesnici na tržištu, posebno kada pad tržišta prođe i kovanice postanu profitabilnije.

Sve ovo znači da će poteškoće rudarenja značajno porasti, možda i premašiti najviši nivo svih vremena od 248,11 EH/s, postavljen ranije ove godine.

Smanjene marže

Rudari će najvjerovatnije imati poteškoća u bilježenju profita od svojih aktivnosti kako se poteškoće rudarenja i hashrate povećavaju. Međutim, to će ovisiti o tome da se cijena Bitcoina konstantno kreće tokom vremena. Ako se to dogodi, nagrade bi se mogle prepoloviti, a konkurencija će na kraju uništiti visoke marže u kojima su rudari uživali do sada.

To znači da će kompanije koje mogu zadržati niske troškove i koristiti najefikasnije mašine opstati na duge staze. Manje marže će disproporcionalno uticati na nove pojedinačne rudare, potencijalno dovesti do porasta rudarskih grupa.

Nedostaci čipova

Konačno, očekuje se da će u budućnosti postojati ozbiljan nedostatak dostupnosti čipova.

Rudarske platforme su napravljene od istog poluvodičkog čipa koji se koristi za pravljenje električnih automobila, mobilnih telefona i drugih uređaja. Od 2019. potražnja za ovim poluvodičkim čipovima je naglo za 17%. Povećana proizvodnja električnih vozila, tableta i pametnih telefona, uređaja s umjetnom inteligencijom i drugih artikala rezultirala je porastom potražnje, a rudarske platforme sustižu zaostatak.

Iako proizvođači poluprovodnika navodno proizvode pri 90% kapaciteta, ponuda se nije povećala da bi zadovoljila potražnju.

Zbog ovog dispariteta, igrači rudarske industrije u ovom trenutku ne mogu sebi priuštiti donošenje kratkoročnih odluka. Rudarske kompanije će morati da planiraju svoje poslovanje najmanje godinu dana unapred, da naručuju ranije i da sačekaju period.

Prema a izvještaj od strane američkog Ministarstva trgovine, čini se da su primarna uska grla tanki proizvodni kapaciteti – što će zahtijevati dugoročna rješenja. Očekuje se da će nedostaci čipova potrajati dok se ne pronađu ta rješenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.