Crypto

Top 5 kriptovaluta za gledanje ove sedmice: BTC, ADA, UNI, LINK, CHZ

Cijena Bitcoina cilja 25.000 dolara i zadržavanje ovog nivoa moglo bi izazvati proboje u ADA, UNI, LINK i CHZ.

S&P 500 je porastao četvrtu sedmicu zaredom dok su investitori navijali za znakove da je inflacija možda dostigla vrhunac. Bitcoin (BTC) i odabrani altcoini također su produžili oporavak, što sugerira da investitori povećavaju svoju izloženost rizičnim sredstvima.

Sličan trend se odigrao i na tržištima kriptovaluta. Altcoins, predvođeni Etherom (ETH), nadmašili su bitcoin nakon jasnoće u vezi sa Ethereumovim spajanjem, prema analitičarima Glassnodea.

Dnevni pregled podataka kripto tržišta. Izvor: Coin360

Međutim, trgovačka firma QCP Capital je oprezna u pogledu zamaha na tržištu altcoina. Naglasili su da je otvoreno interesovanje za Ether opcije poraslo na 8 milijardi dolara, premašivši Bitcoin opciju OI koja je iznosila 5 milijardi dolara. Glassnode je sugerirao da su trgovci bilježili profit na rasponu između svojih dugotrajnih promjenjivih etera u odnosu na kvartalne kratke pozicije na fjučersu etera.

Mogu li Bitcoin i altcoini produžiti svoj oporavak u sljedećih nekoliko dana? Proučimo grafikone top-5 kriptovaluta koje bi mogle nadmašiti u bliskoj budućnosti.

BTC/USDT

Bitcoin je 13. i 14. avgusta porastao iznad gornjeg otpora od 24.668 dolara, ali bikovi nisu mogli da izdrže više nivoe. Ovo ukazuje na to da medvjedi prodaju na skupovima, ali opetovano kršenje gornjeg otpora ima tendenciju da ga oslabi.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Postepeno rastući 20-dnevni eksponencijalni pokretni prosek od 23.414 dolara i indeks relativne snage (RSI) na pozitivnoj teritoriji ukazuju na to da je put najmanjeg otpora na gore. Ako bikovi održe cijenu iznad 25.000 dolara, zamah bi se mogao dalje povećati i par BTC/Tether (USDT) bi mogao porasti na 28.000 dolara.

Ovaj nivo može delovati kao čvrst otpor, ali ako bikovi prebrode ovu prepreku, rast bi se mogao proširiti na 32.000 dolara. Kritični nivo koji treba posmatrati na donjoj strani je 20-dnevna EMA. Odbijanje od njega će ukazati da je sentiment i dalje pozitivan i da trgovci kupuju na padovima.

Naprotiv, ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da medvjedi ostaju aktivni na višim nivoima. Par bi tada mogao pasti na 50-dnevni jednostavni pokretni prosjek od 21.976 dolara.

BTC/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

Nivo od 24,668 dolara svjedoči o teškoj borbi između bikova i medvjeda. Pokretni proseci koji rastu na gore ukazuju na prednost za kupce, ali negativna divergencija na RSI ukazuje na to da zamah možda slabi.

Ako se cijena probije ispod 20-EMA, to će signalizirati manju prednost medvjeda. Par bi tada mogao da padne na 50-SMA i kasnije na 23,600 dolara. Alternativno, ako cijena poraste od 20-EMA i poraste iznad 25,050 dolara, kretanje naviše se može nastaviti.

ADA/USDT

Cardano (ADA) je probio i zatvorio se iznad gornjeg otpora na 0,55 dolara 13. avgusta. Ovo ukazuje da je neizvjesnost riješena u korist bikova.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Rastući 20-dnevni EMA od 0,52 dolara i RSI na pozitivnoj teritoriji ukazuju na to da bikovi imaju prednost. ADA/USDT par bi mogao da poraste na 0,63 dolara, a zatim na snažan otpor na 0,70 dolara. Ovaj nivo će vjerovatno privući snažnu prodaju od strane medvjeda.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da je probijanje iznad 0,55 dolara možda bila zamka za bikove. Par bi tada mogao da padne na 50-dnevni SMA od 0,49 dolara i kasnije na 0,45 dolara.

ADA/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

Par je završio obrazac uzlaznog trougla prilikom probijanja i zatvaranja iznad gornjeg otpora na 0,55 dolara. Ovo je gurnulo RSI na 4-satnom grafikonu do nivoa preskuposti, što je možda dovelo u iskušenje kratkoročnih trgovaca da zabilježe profit.

Cijena može pasti na nivo proboja od 0,55 dolara. Ako bikovi preokrenu ovaj nivo u podršku, par može nastaviti svoj uspon do cilja uzorka na 0,65 dolara. Ovaj pozitivan stav bi mogao poništiti u bliskoj budućnosti ako cijena padne ispod linije uzlaznog trenda.

UNI/USDT

Uniswap (UNI) je konsolidovao između 8,11 i 9,83 dolara u proteklih nekoliko dana. Ovo sugerira da bikovi kupuju padove, ali medvjedi brane otpor iznad glave.

UNI/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Što duže cijena ostane u rasponu, to će jači proboj biti od nje. 20-dnevna EMA od 8,54 dolara pada, a RSI je u pozitivnom teritoriju, što ukazuje na prednost za kupce. Ako bikovi gurnu cijenu iznad 9,83 dolara, par UNI/USDT bi mogao dobiti zamah i ojačati prema 10,55 dolara i kasnije na 12 dolara.

Alternativno, ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da bi par mogao nastaviti svoju akciju ograničenog raspona još neko vrijeme. Medvjedi će morati da potonu i održe cijenu ispod 8,11 dolara da bi dobili prednost.

UNI/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

4-satni grafikon pokazuje da medvjedi brane zonu između 9,50 i 9,83 dolara. Ako cijena padne ispod 8,74 dolara, prodavci će pokušati da potone par do jake podrške na 8,11 dolara. Od kupaca se očekuje da kupe pad do ovog nivoa.

Pokretni proseci koji se slažu i RSI blizu srednje tačke sugerišu da se akcija ograničena na opseg može nastaviti još neko vreme. Sljedeći trend u trendu mogao bi početi s probijanjem iznad 9,83 dolara ili zatvaranjem ispod 8,11 dolara.

Povezano: Bitcoin dostigao 25.000 dolara dok medvjeđi glasovi nazivaju cijenu BTC-a ‘dvostrukim vrhom’

LINK/USDT

Chainlink (LINK) se trgovao u velikom rasponu između 5,50 i 9,50 dolara u posljednjih nekoliko sedmica. Bikovi su pokušali gurnuti cijenu iznad raspona 12. avgusta, ali su medvjedi ostali na svom mjestu.

LINK/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

20-dnevna EMA od 8,00 dolara pada i RSI je u pozitivnoj teritoriji, što ukazuje da bikovi imaju prednost. Ako se cijena odskoči od 20-dnevne EMA, bikovi će napraviti još jedan pokušaj da uklone prepreku iznad glave na 9,50 dolara. Ako uspiju, LINK/USDT par bi mogao porasti na 12,30 dolara, a zatim na 13,50 dolara.

Umjesto toga, ako cijena padne ispod 20-dnevne EMA, to će ukazati na to da trgovci bilježe profit blizu otpora. To bi moglo potopiti par na 50-dnevni SMA od 7,00 dolara i povećati ostanak unutar raspona za još nekoliko dana.

LINK/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

Cena se smanjila sa otpora iznad glave na 9,50 dolara i probila se ispod 20-EMA na 4-satnom grafikonu. Ovo sugerira da trgovci možda bilježe profit. Par bi mogao pasti na 50-SMA, što može djelovati kao jaka podrška.

Ako se cijena odskoči od 50-SMA, bikovi će ponovo pokušati gurnuti par iznad 9,50 dolara. Ako uspiju, par bi mogao započeti sljedeću dionicu naviše. S druge strane, ako cijena padne ispod 50-SMA, par bi mogao pasti na 8,29 dolara.

CHZ/USDT

Chiliz (CHZ) je bio u snažnom oporavku posljednjih nekoliko dana, ali dugi fitilj na svijećnjaku od 14. avgusta sugerira da medvjedi brane gornji otpor na 0,19 dolara.

CHZ/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Iako rastući 20-dnevni EMA od 0,14 dolara ukazuje na prednost za kupce, RSI na teritoriji koja je prekupljena ukazuje na manju korekciju ili konsolidaciju u kratkom roku. Ako se cijena smanji sa trenutnog nivoa, prvi kritični nivo koji treba gledati na donjoj strani je 20-dnevna EMA.

Snažan odskok sa ovog nivoa će sugerisati da bikovi na padove gledaju kao na priliku za kupovinu. To će poboljšati izglede za probijanje iznad otpora iznad glave. Ako se to dogodi, CHZ/USDT par bi mogao porasti na 0,22 dolara, a zatim na 0,24 dolara.

Alternativno, ako cijena padne ispod 20-dnevnog EMA, par bi mogao kliziti na 50-dnevni SMA od 0,12 dolara. Takav potez će sugerirati da bi par mogao formirati raspon u bliskoj budućnosti.

CHZ/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

Oštar rast para gurnuo je RSI duboko u teritoriju prekomerne kupovine na 4-satnom grafikonu, ukazujući da je moguća korekcija ili konsolidacija. Isto je možda počelo i par bi mogao opasti na 20-EMA, što je važan nivo na koji treba paziti.

Ako se cijena odskoči od 20-EMA, to će sugerirati da pozitivno raspoloženje ostaje netaknuto. Kupci će tada ponovo pokušati da nastave sa pokretom naviše. Ovaj bikovski pogled će biti negiran u bliskoj budućnosti ako se cijena probije i održi ispod 50-SMA.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *