Crypto

Tim Block Bitcoin novčanika otkriva svoje planove i traži povratne informacije

Twitter platna firma osnivača Jacka Dorseya Blokiraj podijelio više detalja o svom prethodno najavljenom novčaniku, fokusirajući se na planove za kombinovanje sigurnosti i jednostavnosti korištenja/pristupa kako bi se stvorila šira i manje ‘kolebljiva’ baza korisnika.

Prije nešto više od godinu dana, u julu 2021. godine, kompanija je u to vrijeme pozvala Square, potvrdio je da ima za cilj da napravi bitcoin (BTC)-prvi hardverski novčanik “kako bi čuvanje bitcoina postalo popularnije”. Dorsey je otkrio da je Square razmišljao o pravljenju hardverskog novčanika za BTC mjesec dana ranije.

“Jedan od najvažnijih zadataka bitcoin novčanika je da čuva vaš novac čak i kada nešto krene po zlu.” tweeted Max Guise, član tima koji radi na novčaniku.

Za ljude je od vitalnog značaja da znaju da u svakom trenutku mogu doći do svoje imovine kako bi “napravili skok do samozaštite”, tvrdi Guise. Strah od greške pri korišćenju novčanika za samostalno staranje je ono što ljude čini neodlučnim da ih koriste i zadržava ih na platformama za čuvanje, objašnjava se u blogu tima.

Drugi vitalni aspekt je držati sve ostale osim vlasnika podalje od novčanika – problem je u tome što,

“Svaka dodatna zaštita koja sprečava lošeg aktera dodaje rizik da može saplesti i vlasnika, a svaka nova rezervna kopija ili alternativni način pristupa stvara novu potencijalnu sigurnosnu rupu.”

Ono što treba da se uradi, tvrdi tim je,

„Moramo stvoriti iskustva oporavka koja opraštaju koja daju prioritet lakšim putevima da se klijenti vrate na noge kada nešto krene po zlu, s više tolerancije na jednostavne greške i bez strme krivulje učenja.”

Umjesto da korisnici rukuju s nekoliko različitih proizvoda koji služe različitim svrhama i daju prioritet sigurnosti ili jednostavnosti upotrebe, tim Block Wallet-a kaže da žele „izgraditi nešto što uključuje sigurnosne prakse sa manjim opterećenjem, iskustva oporavka koja su opuštenija i što se može koristiti za i laka potrošnja i sigurna ušteda, sve u jednom alatu” – i oni “smatraju da to možemo učiniti sa 2-od-3 “multisig” dizajnom.”

Prema ovoj konstrukciji, Novčanik bi se sastojao od tri dijela:

  • mobilnu aplikaciju,
  • specijalizovan hardverski uređaj,
  • i Blokov backend server.

Svaki bi kontrolirao 1 od 3 ključa, a sve transakcije bi trebale odobrenje od najmanje 2 od njih. Korisnik kontroliše dva od ovih ključeva koristeći aplikaciju i hardver, dok Block upravlja ključem servera „u njihovo ime“.

Tim je dalje napravio listu onoga što pokušavaju izbjeći, kako bi pojednostavili korištenje novčanika i povećali sigurnost, uključujući:

  • rezervni materijal otvorenog teksta (početne fraze),
  • memorisanje lozinke,
  • intenzivnu provjeru identiteta putem dijeljenja obimne dokumentacije o identitetu.

“Oslanjanje na krug ljudi kojima vjerujete može biti moćna rezerva za sigurnije staranje o sebi. Način da dozvolite drugima da vam pomognu da vratite kontrolu, bez direktnog pristupa novcu. Kako biste se osjećali kada biste se oslonili na bliske ljude koji će vam pomoći da zaštitite svoju imovinu?” upitao je Guise, dodajući da bi “djelovanje u ulozi kontakta za hitne slučajeve moglo biti jednostavno kao dijeljenje telefonskog broja.”

Stoga su među ciljevima koje je tim postavio za novčanik naveli:

  • mogućnost omogućavanja socijalnog oporavka – odabir skupa ličnih kontakata koji mogu pomoći u oporavku iz situacije, čak i ako su i aplikacija i hardver izgubljeni;
  • postavljanje ograničenja za novac koji se može premještati samo pomoću aplikacije, dok bi premještanje ostatka zahtijevalo odobrenje od Hardvera;
  • osnovno podešavanje i nema potrebe za pamćenjem novih fraza.

Na kraju, tim tvrdi da mora postojati bolji, brži i pouzdaniji način za obavještavanje korisnika o određenim događajima i problemima.

“Ovdje je sve još u razvoju i otvoreno za promjene”, stoji u objavi, ali tim sada traži povratne informacije o ovim idejama.

Jesse Dorogusker, voditelj hardvera u Blocku, napisao je prošlog jula da,

“Imamo puno pitanja i problema koje treba pomiriti i počećemo s ovim smjerom proizvoda: prvo bitcoin, globalna distribucija, multisig za postizanje “potpomognutog samo-skrbništva” i davanje prioriteta mobilnoj upotrebi.”

Dorsey je tada također izjavio da planiraju integrirati svoj novčanik sa pametnim telefonima i da će kod za novčanik biti otvorenog koda, dok su također tražili funkciju koja bi korisnicima omogućila automatsko ulaganje u BTC.

____


– Kvadrat za ulazak na tržište kripto hardvera sa Bitcoin prvim novčanikom
– Twitterov Bluesky pronalazi novog vođu, Square gradi tim za Bitcoin novčanik

– Čovjek obećava nekih 18 miliona svojih izgubljenih bitkoina za finansiranje Newport Crypto Hub-a i 51 USD svakom Newportonijancu
– Trezor je uočio ‘značajno’ veće interesovanje za samoodržavanje usred tekućih kripto previranja

– Trendovi kripto novčanika u 2022.: više privatnosti, sigurnosti, funkcija i izbora
– Solana krivi Slope novčanik za hakiranje, dok Slope kaže da ‘Ništa još nije čvrsto’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *