Crypto

Texas će ispitati FTX podršku Toma Bradyja, Stephena Curryja i drugih slavnih

NFL kvoterbek Tom Brady i NBA plej Stephen Curry navodno su među slavnim ličnostima koje se suočavaju s istragom teksaškog finansijskog regulatora zbog njihove promocije sada bankrotirane kripto berze FTX.

Joe Rotunda, direktor za provedbu u Texas State Securities Board navodno je rekao Bloombergu u izvještaju od 22. novembra da Teksas State Securities Board ispituje uplate koje su primile poznate ličnosti kako bi podržale FTX US, koja su otkrića napravljena i koliko su bila dostupna investitorima.

Rotunda je, međutim, primijetio da, dok ih je nadzorni pas “izbliza promatrao”, potvrda FTX-a od strane slavnih nije bila “neposredan prioritet”, već će biti dio “veće istrage regulatora o kolapsu FTX-a”.

I Brady i Curry su takođe imenovani u grupnoj tužbi od 15. novembra protiv FTX-a, zajedno sa bivšim izvršnim direktorom FTX-a Samom Bankman-Friedom.

U tužbi se navodi da su oni “kontrolirali, promovirali, pomagali i aktivno učestvovali” u FTX Trading LTD i West Realm Shires Services Inc.

Ostali imenovani u grupnoj tužbi su manekenka Gisele Bundchen, košarkaški tim Golden State Warriorsa, NBA igrač Udonis Haslem i ko-kreator Seinfelda Larry David.

Cointelegraph je zatražio komentar od Državnog odbora za vrijednosne papire Teksasa, ali nije dobio odgovor prije objavljivanja.

Povezano: SEC bi trebao ciljati na Do Kvona, ali ga ometa Kim Kardashian

Ranije su ankete otkrile da će gotovo polovina maloprodajnih investitora bez sumnje slijediti savjete o digitalnoj imovini na društvenim mrežama poznatih ličnosti i influencera, a to je pokazalo da više od nekoliko koristi svoj utjecaj za prodaju kripto proizvoda i projekata.

U oktobru je rijaliti zvijezda Kim Kardashian kažnjena od strane Komisije za vrijednosne papire i berze Sjedinjenih Država (SEC) zbog “reklamiranja na društvenim mrežama” o EMAX-u bez otkrivanja da joj je plaćeno 250.000 dolara za objavljivanje o tome.

Kardashian nije ni priznala ni negirala navode SEC-a, ali je podmirila optužbe i pristala da neće promovirati nikakvu imovinu kriptovaluta do 2025. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.