Crypto

Tether također potvrđuje svoju težinu iza Ethereuma nakon spajanja

Za petama zvanične najave izdavaoca USD Coin (USDC) Circle Pay, stabilni gigant Tether je sada također službeno potvrdio svoju podršku iza Ethereumove nadolazeće Merge nadogradnje i prebacivanja na Proof-of-Stake (PoS) mehanizam zasnovan na blockchain konsenzusu .

Najava je stigla istog dana kada i njegov stabilni konkurent, koji je obećao da će podržati samo dugo očekivanu nadogradnju Ethereuma.

U izjavi od 9. avgusta, Tether je označio spajanje jednim od „najznačajnijih momenata u istoriji blockchaina“ i istakao da će raditi u skladu sa rasporedom nadogradnje Ethereuma, koji bi trenutno trebalo da se izvrši 19. septembra.

“Tether vjeruje da je, kako bi se izbjegao bilo kakav poremećaj u zajednici, posebno kada koristimo naše tokene u DeFi projektima i platformama, važno da prelazak na POS nije naoružan da izazove zabunu i štetu unutar ekosistema.”

“Tether će pomno pratiti napredak i pripreme za ovaj događaj i podržat će POS Ethereum u skladu sa službenim rasporedom. Vjerujemo da je glatka tranzicija neophodna za dugoročno zdravlje DeFi ekosistema i njegovih platformi, uključujući i one koje koriste naše tokene”, dodao je Tether.

Iako je zvanična izjava objavljena tek danas, glavni tehnološki direktor izdavača stabilnih kovanica Paolo Ardoino je već ranije u julu najavio da planiraju podržati ETH2 nakon spajanja.

USDT je ​​trenutno najveći stabilni koin u kriptovaluti sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 66,6 milijardi dolara, dok je USDC relativno blizu sa 54,1 milijardu dolara prema CoinGecko. Oba stabilna coin-a imaju značajnu količinu svoje opskrbe u opticaju na Ethereum-ovom trenutnom blockchainu Proof-of-Work, sa USDT od 32,3 milijarde dolara i USDC koji zauzima prvo mjesto sa 45,1 milijardom dolara u vrijeme pisanja.

S obzirom na veličinu ovih stabilnih coin-a i njihovu dominaciju nad tržištem stabilnih coin-a, pokazivanje ove podrške u ovom slučaju trebalo bi rezultirati glatkom tranzicijom za ekosisteme Ethereum, USDT i USDC, kao i za šire kripto tržište u cjelini.

Povezano: Institucije hrle na Ethereum 7 uzastopnih sedmica kako se spajanje približava: Izvještaj

Međutim, kao što je Vitalik Buterin nedavno upozorio, njihova moć bi potencijalno mogla uzrokovati probleme u budućim hard forkovima Ethereuma, jer bi centralizirani entiteti kao što su Tether i Circle mogli odabrati korištenje račvastog lanca po vlastitom izboru, umjesto onoga što je predložila Ethereum zajednica.

“Mislim da će u daljoj budućnosti to definitivno postati više zabrinjavajuće. U osnovi, činjenica da bi USDC-ova odluka o tome koji lanac će smatrati Ethereumom mogla postati značajna odluka u budućim spornim hard forkovima,” rekao je on.

Ove sedmice Ethereum će proći svoju završnu probu spajanja putem Goerli testneta, i ako sve bude po planu, postoji očekivanje da je malo vjerovatno da će datum spajanja 19. septembra biti odgođen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *