Crypto

Tether naziva tezu iza kratkoročne prodaje USDT-a “pogrešnom”

Tether, emitent Tether-a (USDT), kaže da hedž fondovi koji su pokušali skratiti svoj stabilcoin nakon kolapsa Terre u maju koriste tezu koja je “nevjerovatno dezinformirana” i “pogrešna”.

U blog postu od 28. jula, Tether je ukazao na podcast Wall Street Journal-a od 28. juna u kojem su voditelj Luke Vargas i gošća Caitlin McCabe raspravljali o medvjeđem tržištu kriptovaluta i zabrinutosti oko Tetherove prateće imovine kao razlozima apetita prodavača na kratko za Tether.

Tether je rekao da hedž fondovi, koji su u kolapsu Terre vidjeli razlog za skraćenje USDT-a, imaju “osnovno nerazumijevanje i tržišta kriptovaluta i Tethera”.

“Jednostavna činjenica da hedž fondovi gledaju na kolaps Terre kao na konstruktivnu tezu o kratkom USDT-u predstavlja asimetrični jaz u znanju između učesnika na tržištu kriptovaluta i entiteta u tradicionalnom finansijskom prostoru.”

Početkom maja, UST je dramatično izgubio svoju vezu i spustio cijenu izvornog tokena LUNA ekosistema Terra – sada poznatog kao LUNC – na djeliće centa sa preko 60 dolara.

U to vrijeme, Tether je doživio pad tržišne kapitalizacije od 21% od 11. maja sa 85,3 milijarde dolara, iako je i dalje najveći stabilcoin na kripto tržištu danas sa tržišnom kapitalizacijom od 65,8 milijardi dolara prema CoinGecko.

Krajem juna, glavni tehnološki direktor Tethera Paolo Ardoino potvrdio je da je USDT postao predmet “koordiniranog napada” hedž fondova koji žele da prodaju kripto imovinu u kratkom roku.

On je naveo da hedž fondovi pokušavaju da stvore pritisak „u milijardama” da „naškode Tether likvidnosti” sa ciljem da na kraju otkupe tokene po mnogo nižoj ceni.

Tether je u svom najnovijem postu na blogu naveo da je nekoliko zabluda o njegovom vlasništvu bila osnova ovog pokreta kratke prodaje – uključujući Tether koji drži značajne kineske komercijalne papire ili Evergrande dug, da je USDT stvoren “iz zraka” ili da je Tether imao izdao neosigurane kredite.

„Ukratko, osnovna teza ove trgovine je neverovatno dezinformisana i potpuno pogrešna. Nadalje, to je podržano slijepim vjerovanjem u ono što graniči s otvorenim teorijama zavjere o Tetheru.”

U zasebnom postu prethodnog dana, Tether je pokušao da potvrdi snagu svoje finansijske podrške i sposobnost da ispoštuje otkupe, ponavljajući da nema kineski komercijalni zapis i da je smanjio svoje ukupne posjede komercijalnih zapisa za 88% sa 30 milijardi dolara na 3,7 milijardi dolara tokom protekle godine.

Dodao je da će komercijalni zapisi biti na samo 300 miliona dolara do kraja avgusta, a da će do početka novembra imati nula komercijalnih zapisa.

Povezano: Tether jača svoje rezerve: Hoće li ućutkati kritičare, ublažiti investitore?

Sedmice kada je počeo fijasko UST, USDT se nakratko smanjio na otvorenom tržištu na najniži nivo od oko 0,96 dolara jer su investitori bacali tokene ili za fiat putem direktnog otkupa ili za druge tokene, kao što je konkurentski USD Coin (USDC). Međutim, Tether je nastavio da poštuje otkupe fiata u iznosu od 1 USD po tokenu tokom tog perioda.

Njegovo posljednje finansijsko objavljivanje 31. marta otkrilo je da je 85,64% finansijske podrške Tether-a u gotovini i gotovinskim ekvivalentima, uključujući komercijalne zapise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *