Crypto

Tekući hak na novčanik baziran na Solani već je doveo do potrošenih miliona

Sigurnosna ranjivost koja utječe na ekosistem Solane navodno je dovela do toga da su milioni sredstava povučeni iz brojnih novčanika baziranih na Solani.

U vrijeme pisanja ovog teksta, Solana (SOL) je trenutno u trendu na Twitteru kao i bezbrojni korisnici izvještavanje o haku koji se odvija, ili prijavljuju da su sami izgubili sredstva, upozoravajući sve koji imaju vruće novčanike bazirane na Solani, kao što su Phantom i Slope novčanici da prebace svoja sredstva u hladne novčanike.

Do sada su i Phantom, Slope i Magic Eden među onima koji su komentirali problem, a dobavljač novčanika Phantom napominje da radi s drugim timovima kako bi došao do dna problema, iako kaže da ne “vjeruje u to je problem specifičan za Fantom” u ovoj fazi.

Magic Eden potvrđeno u izvještajima navodeći da je „izgleda da se radi o široko rasprostranjenom SOL-u koji iscrpljuje novčanike u cijelom ekosistemu“ jer je pozivao korisnike da povuku dozvole za sve sumnjive veze u svojim Phantom novčanicima.

Slope je rekao da trenutno radi sa Solana Labs i drugim protokolima baziranim na Solani pinpoint problem i ispraviti ga, iako “još nije bilo velikih pomaka”.

Korisnik Twittera @nftpeasant pomno je pratio incident, a prema njihovom istraživanju preko Solscana, oko 6 miliona dolara već je izvučeno iz Phantom novčanika tokom 10-minutnog perioda 2. avgusta. U jednom slučaju se čini da je novčanik Phantom korisnik je imao 500.000 dolara u vrijednosti USDC-a sa svog računa.

Popularni detektiv za prevare i samoproglašeni „istraga na lancu“ @zachxbt takođe je malo kopao i otkrio svojim 274.800 pratilaca da su hakeri prvobitno finansirali primarni novčanik povezan sa ovim napadom preko Binancea pre sedam meseci.

Povezano: Stablecoin NIRV baziran na Solani pao je za 85% nakon eksploatacije od 3,5 miliona dolara

Istorija transakcija pokazuje da je novčanik ostao neaktivan do danas prije nego što su hakeri izvršili transakcije sa četiri različita novčanika 10 minuta prije početka napada.

Bilo je i različitih izvještaja o tome koliko je novčanika zahvaćeno i kolika je šteta do sada.

Platforma za praćenje kriptovaluta i usklađenost Mist Track je putem Twittera navela da je čak 8.000 novčanika hakovano, sa 580 miliona dolara poslanih na četiri adrese, međutim, komentari na objavu su skeptični u vezi sa tim brojem.

U međuvremenu, izvršni direktor i osnivač Ava Labsa Emin Gun Sirer izjavio je da je taj broj na više od 7.000 novčanika, što je broj koji raste oko 20 u minuti. On je rekao da vjeruje da je, kako se čini da su transakcije ispravno potpisane, “vjerovatno da je napadač dobio pristup privatnim ključevima.”

Cointelegraph je kontaktirao Phantom za komentar o ovom pitanju i ažurirat će priču ako firma odgovori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *