Crypto

Tehnički podaci o cijenama Ethereuma nagoveštavaju porast od 35% u odnosu na Bitcoin u 2023

Ethereumov izvorni token, Ether (ETH), mogao bi ove godine porasti za 35% u odnosu na Bitcoin (BTC) kako bi dostigao 0,1 BTC po prvi put od 2018. jer formira klasični bikovski nastavak.

Cijena Ethereuma prvo mora probiti ključni otpor

Nazvan uzlaznim trouglom, obrazac se formira kada cijena fluktuira unutar raspona definiranog rastućom podrškom linije trenda i otporom horizontalne linije trenda. Obično se rješava nakon što cijena izbije u smjeru svog prethodnog trenda.

Na sedmičnom grafikonu, ETH/BTC par slika uzlazni obrazac od maja 2021. Token Ethereum predviđa proboj iznad horizontalne linije trenda otpora uzorka blizu 0,0776 BTC. Probijanje ovog nivoa moglo bi da vidi rast cene za onoliko koliko je najveća visina trougla.

Drugim riječima, par ETH/BTC bi mogao dostići sljedeći veliki nivo otpora na 0,1 BTC 2023. godine, ili 35% od trenutnih nivoa cijena.

ETH/BTC sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

Bez obzira na to, važno je napomenuti da je ETH/BTC pokušao da se probije iznad linije otpora trougla osam puta od maja 2021. Pokušaji su uključivali dva velika proboja u novembru 2021. i septembru 2022., kada je par ojačao za 14% i 9%. respektivno.

Oba skupa su nestala unutar područja od 0,082 do 0,085 BTC, praćena ekstremnim korekcijama cijena koje su vratile ETH/BTC u raspon trougla. S obzirom na ovu višegodišnju prepreku, par bi se mogao suočiti sa čvrstim otporom unutar raspona od 0,082 do 0,085 BTC, čak i ako se probije iznad trougla.

Takav potez bi rizikovao da ETH padne prema trouglu, što se poklapa sa njegovim 50-nedeljnim eksponencijalnim pokretnim prosekom (50-nedeljni EMA), predstavljenim crvenom linijom na gornjem grafikonu, blizu 0,070 BTC, što je pad od skoro 6% u odnosu na trenutni nivoa cijena.

ETH “deflacija” narativ

Eterova bikovska postavka u odnosu na Bitcoin izgleda kako se ETH dominacija udvostručila u odnosu na drugu kripto imovinu u posljednjih nekoliko godina.

Značajno je da je tržišna kapitalizacija ETH porasla na skoro 20,5% cjelokupne kripto tržišne vrijednosti u januaru 2023., sa oko 10% u decembru 2020., kada je Ethereum mreža započela svoju tranziciju sa proof-of-work (PoW) na proof-of- ulog (PoS) s lansiranjem namjenskog pametnog ugovora za steking.

ETH.D sedmični grafikon učinka. Izvor: TradingView

Postati PoS blockchain donio je dvije ključne promjene u ekonomiji Ethereuma. Prvo, korisnici privremeno zaključavaju dio svog Ether fonda u Ethereumov PoS pametni ugovor kako bi zaradili prinos. I drugo, Ethereum mreža je počela da troši neke naknade za transakcije.

Povezano: Akumulacija Ethereum ‘ajkule’, šangajski hard fork stavio je cijenu od 2K ETH u igru

Obe promene su imale deflatorni uticaj na ukupnu ponudu. Kao rezultat toga, Ethereum mreža sada redovno proizvodi manje Ether tokena nego što je povučeno iz opticaja, što teoretski čini ETH „deflatornom“ imovinom.

Promjena ponude ETH od nadogradnje Ethereum PoS-a u septembru 2022. Izvor: UltraSound.Money

Cijena ETH/BTC porasla je skoro 250% od decembra 2020. godine, uprkos tome što je još uvijek u padu za otprilike 50% u odnosu na svoje rekordne vrijednosti zabilježene u 2017.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *