Crypto

Tajlandski SEC odobrava četiri kripto firme uprkos nevoljama Zipmexa

Tajlandski finansijski regulator, Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC), odobrila je još četiri kripto kompanije u Kraljevini.

U lokalnim medijima je 4. avgusta objavljeno da je SEC dao dozvole za rad još četiri operatera digitalne imovine.

To uključuje Krungthai XSpring, kripto brokera povezanog s jednom od vodećih banaka u zemlji, i kripto mjenjačnicu T-BOX Thailand. Regulatorno odobrenje dobio je i kripto savjetnik i menadžer fonda Coindee i Leif Capital Asset Management, koji također upravlja fondovima.

Međutim, četiri firme tek treba da počnu sa radom, jer regulator još uvek treba da izvrši inspekciju njihovog poslovanja.

Tajland sada ima 21 potpuno reguliranog operatera digitalne imovine koji se sastoji od devet berzi, devet brokera i tri menadžera fondova. Tajlandska vlada koju podržava vojska uglavnom je tolerantna prema kriptovalutama uprkos naporima centralne banke da ih ograniči.

U izvještaju se navodi da još jedan veliki igrač čeka da uđe na rastuće tajlandsko kripto tržište. Gulf Innova i Binance Capital Management imaju za cilj pokrenuti kripto burzu i posredništvo u zajedničkom vlasništvu “Gulf Binance”.

Količina kriptovaluta na Tajlandu porasla je za skoro 600% početkom 2021. godine kako je tržište bikova jačalo zamah.

Povezano: Nakon sedmica glasina, tajlandski kripto razmjenjuje Zipmex fajlove za otpis duga u Singapuru

Taj potez dolazi usred previranja u vezi sa singapurskom burzom Zipmex, koja također posluje na Tajlandu. Krajem prošlog mjeseca, Zipmex Thailand suspendirao je isplate za kupce u zemlji koji koriste svoj ‘Z ​​Wallet’. Ubrzo nakon toga, SEC je pokrenuo telefonsku liniju za korisnike Zipmexa da dostave detalje o svojim gubicima.

SEC je 1. avgusta pokrenula istragu o Zipmexu, tvrdeći da je kompanija možda prekršila pravila trgovanja obustavom povlačenja. Navodi se da je firma navela neadekvatne razloge za takve radnje kao što su “fluktuacije tržišta”.

Regulator je naredio kompaniji da nastavi trgovinske operacije, a do 3. avgusta, Zipmex je nastavio povlačenja za Solanu (SOL) i Ripple (XRP) sljedećeg dana, kako je izvijestio Cointelegraph. Povlačenja veće imovine kao što su Bitcoin i Ethereum ostaju suspendovana, kao i povlačenja sa ZipUp+ usluge.

4. avgusta, kompanija je objavila na Tviteru da je posvećena obnavljanju svih usluga što je pre moguće.

Zipmex je bio uhvaćen u ovogodišnjoj kripto zarazi zbog izloženosti Celzijusu i Babel Financeu. Dana 3. avgusta, izvršni direktor Zipmex Thailand-a Akalarp Yimwilai rekao je da je njegova matična kompanija u Singapuru ubrizgala 5 miliona dolara za kompenzaciju gubitaka u Celzijusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *