Crypto

SWIFT i Symbiont najavljuju pilot blockchain korporativnih podataka

Društvo za svjetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) objavilo je u utorak partnerstvo sa fintech kompanijom Symbiont u cilju pružanja preciznijih podataka za finansijske kompanije putem blockchain tehnologije.

Vanguard, Citigroup, American Century Investments i Northern Trust su među kompanijama koje učestvuju u inicijativi.

Prema najavi, pilot projekat bi “mogao pomoći provajderima da distribuiraju podatke u skoro realnom vremenu globalnim skrbničkim klijentima”. Putem Assembly, Symbiontove vlasničke tehnološke platforme, pametni ugovori će se koristiti “za stvaranje mrežnog efekta koji koristi više od 11.000 institucija povezanih sa SWIFT-om na globalnom nivou”.

U 2017., Symbiont se udružio s Vanguardom kako bi poboljšao distribuciju podataka o indeksu cijena putem blockchaina, koristeći podatke iz fondova vrijednih 1,3 triliona dolara u to vrijeme.

„Dovodeći Symbiontovu skupštinu i pametne ugovore zajedno sa SWIFT-ovom opsežnom mrežom, mi smo u mogućnosti da automatski uskladimo podatke iz više izvora korporativnih akcija“, rekao je Tom Zschach, glavni direktor za inovacije u SWIFT-u, dodajući da će pametni ugovor skupštine omogućiti da se “uporedite informacije koje dijele sudionici i označite nepodudarnosti, kontradikcije ili nedosljednosti među čuvarima.”

Zbog uspona digitalnih valuta Centralne banke (CBDC), kompanija ulaže napore da održi svoju relevantnost u međunarodnom ekonomskom poretku. U 2017. godini, međubankarska zadruga je pokrenula svoju globalnu inovaciju plaćanja, gpi, nastojeći poboljšati praćenje plaćanja i transparentnost naknada, omogućavajući klijentima da šalju prekogranična plaćanja 24 sata dnevno.

Evropska komisija je u februaru odlučila da deaktivira SWIFT mrežu za nekoliko ruskih banaka zbog rata u Ukrajini. Nedavno na panel sesiji na konferenciji Blockchain Central Davos, Michael Miebach, izvršni direktor Mastercarda, rekao je da ne očekuje da će SWIFT biti malo vjerojatan za pet godina. Osnovan 1973. godine, SWIFT obrađuje preko pet milijardi finansijskih poruka godišnje i prisutan je u 200 zemalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.