Crypto

Švicarski finansijski regulator proširuje zahtjeve za izvještavanje o kripto transakcijama

Švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta, ili FINMA, objavilo je da će proširiti uredbu protiv pranja novca koja zahtijeva provjeru identiteta za prijavu određenih kripto transakcija.

U obavještenju od 2. novembra, švicarski financijski regulator je rekao da će nametnuti prag od 1.000 švicarskih franaka – otprilike 997 dolara u vrijeme objavljivanja – za transakcije virtuelnih valuta u gotovinu ili “druga anonimna sredstva plaćanja”. Prema FINMA-i, regulator je izvršio prilagođavanje u skladu sa državnim Zakonom o sprječavanju pranja novca i Vladinom Uredbom o sprječavanju pranja novca.

„FINMA je dobila brojne odgovore u vezi sa specifikacijom praga za transakcije sa virtuelnim valutama“, saopštio je regulator. “S obzirom na rizike i nedavne slučajeve zloupotrebe, FINMA ostaje pri pravilu da su potrebne tehničke mjere kako bi se spriječilo prekoračenje praga od 1000 CHF za povezane transakcije u roku od trideset dana.”

Švajcarski finansijski regulator počeo je da primenjuje prag za izveštavanje za neidentifikovane transakcije virtuelne valute od 5.000 do 1.000 CHF u januaru 2020. kao odgovor na „povećane rizike od pranja novca“ u kripto valutama. FINMA će proširiti prilagođeni pravilnik i propise, koji bi trebali stupiti na snagu u januaru 2023.

Povezano: Stanje kriptovaluta u zapadnoj Evropi: švajcarska elektrana i francuski jednorozi

Švajcarski grad Lugano na jugu bio je domaćin konferencije o Planu B vezanoj za kriptovalute koja je počela 28. oktobra, na kojoj je lokalna vlada najavila sporazum o ekonomskoj saradnji sa El Salvadorom — nacija Centralne Amerike će uspostaviti fizičko prisustvo vlade u toj oblasti, koju su neki nazvali ‘Bitcoin ambasada’. Cointelegraph je izvijestio o tome kako su lokalni kripto entuzijasti posjećivali maloprodajne lokacije u Luganu kako bi demonstrirali slučajeve korištenja Lightning mreže i kripto imovine kao plaćanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.