Crypto

Suosnivač Tornado Cash-a izvještava da je izbačen sa GitHuba jer industrija reaguje na sankcije

Roman Semenov, jedan od suosnivača Tornado Cash-a, prijavio je da mu je nalog suspendovan na platformi za programere, GitHub, nakon što je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država sankcionisalo protokol o privatnosti.

U tvitu u ponedeljak, Semenov rekao je da, uprkos tome što nije pojedinačno imenovan kao posebno određen nacionalni, ili SDN, Ureda za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija, izgleda da se suočava s reperkusijama od strane Trezora zbog navoda da je Tornado Cash oprao više od 7 milijardi dolara kriptovalute. Kao SDN, identificirane firme i pojedinci imaju blokiranu imovinu i „osobama iz SAD-a općenito je zabranjeno da se bave njima“.

Biti identificiran kao SDN bi naizgled uključivao svaki kontakt u poslovne svrhe, koji bi se mogao proširiti na udruženja na GitHubu. Prema zajedničkom saopćenju Federalnog vijeća za ispitivanje finansijskih institucija i Ureda za kontrolu strane imovine, zabranjene transakcije bi se mogle tumačiti kao “preuzimanje softverske zakrpe sa sankcionisanog subjekta”.

Semenov pozvao potez da se suspenduje njegov nalog “malo nelogičan”. Međutim, stanovnicima SAD-a je efektivno zabranjeno da koriste kripto mikser, s obzirom na njegov navodni neuspjeh da “nametne efikasne kontrole osmišljene da spriječi redovno pranje sredstava za zlonamjerne cyber aktere i bez osnovnih mjera za rješavanje njegovih rizika”, navodi se. Brian Nelson, podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu.

Neki zagovornici kripto zagovora ukazali su na radnje Trezora protiv Tornado Casha kao sankcioniranje „neutralnog alata“ u kripto prostoru, umjesto da cilja na pojedince odgovorne za korištenje na nezakonita sredstva. Jake Chervinsky, šef politike u Blockchain asocijaciji, tvrdio Ministarstvo finansija SAD-a možda ima „križ[d] linija” u svojoj odluci između kažnjavanja loših aktera pomoću alata i tehnologije koju bi mogli koristiti.

“Ne kažnjava se bilo koji određeni loš akter, već su svi Amerikanci koji bi mogli htjeti koristiti ovaj automatizirani alat kako bi zaštitili svoju privatnost dok obavljaju online transakcije kojima je ograničena sloboda bez ikakvog valjanog postupka. “, rekao je Jerry Brito, izvršni direktor Coin Centra.

Kripto mikser, Tornado Cash može se koristiti za skrivanje traga transakcija iz razloga privatnosti. Protokol je bio u središtu nekih velikih hakovanja i eksploatacije u decentralizovanim finansijama, uključujući napad od 375 miliona dolara na Wormhole u februaru i hakiranje od 100 miliona dolara na Horizon Bridge u junu. Kompanija je u aprilu objavila da koristi oracle ugovore sa Chainalysis za blokiranje adresa novčanika koje je sankcionisala Kancelarija za kontrolu strane imovine nakon što je Ministarstvo finansija navelo da severnokorejska hakerska grupa Lazarus stoji iza 600 miliona dolara vrednog eksploatacije Ronin Bridgea.

Cointelegraph je kontaktirao Tornado Cash, ali nije dobio odgovor u vrijeme objavljivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *