Crypto

Suosnivač Terra Do Kwon kaže da nije ‘u bijegu’

Do Kwon, suosnivač ekosistema Terra, oglasio se u subotu na Twitteru tvrdeći da “nije ‘u bijegu’ ili nešto slično” nakon što je singapurska policija (SPF) rekla da Kwon nije u gradu-državi.

Vlasti Južne Koreje su 14. septembra izdale nalog za hapšenje Kvona i pet drugih saradnika zbog navodnih kršenja zakona o tržištu kapitala u zemlji. Za sve se znalo da su tada bili u Singapuru, a tužioci su takođe pokušali da im oduzmu pasoše dan kasnije, 15. septembra.

“Za svaku vladinu agenciju koja je pokazala interes za komunikaciju, mi smo u punoj saradnji i nemamo šta da krijemo”, napisao je Kwon na Tviteru.

Kwon nije otkrio gdje se nalazi, rekavši da kripto Twitter “nema posla da zna moje GPS koordinate”. Dodao je da se brane u “više jurisdikcija” i raduju se “razjašnjavanju istine u narednih nekoliko mjeseci”.

Singapur nema sporazum o ekstradiciji sa Južnom Korejom, ali je SPF naveo da će pomoći korejskim vlastima u okviru svojih domaćih zakona i međunarodnih obaveza i nije dao nikakve dodatne detalje.

U svibnju, ekosistem Terra čiji je suosnivač Kwon vjerovatno je doživio najveći krah u historiji kriptovaluta nakon što je njegov algoritamski stabilcoin TerraUSD Classic (USTC), prvobitno TerraUSD (UST), izgubio vezu za američki dolar i pao na najniži nivo od 0,006 dolara u junu.

Njena sestrinska imovina, sada poznata kao Terra Luna Classic (LUNC) doživjela je sličnu sudbinu sa najnižim vrijednostima svih vremena od 0,0000009 dolara u maju nakon što je dostigla najviši nivo od preko 119 dolara prethodnog mjeseca. Dvostruki kolapsi izazvali su paniku među trgovcima, a pritisak prodaje doveo je do šireg kolapsa na tržištu digitalne imovine.

Povezano: Kolaps Terra blockchain ekosistema prisiljava na migraciju talenata

Prethodno su južnokorejski tužioci zabranili zaposlenima Terre da napuste zemlju u junu kako bi spriječili mogućnost njihovog bijega kako bi izbjegli istragu, Do Kwon je u to vrijeme već boravio u Singapuru.

U julu su južnokorejske vlasti izvršile raciju u 15 firmi, uključujući sedam kripto berzi povezanih s kolapsom Terre, koje su navodno dobile pristup podacima vezanim za USTC i LUNC transakcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.