Crypto

Suosnivač Ripplea, Jed McCaleb, nastavlja izgradnju svemirskih stanica

Pionir Blockchain tehnologije, Jed McCaleb, pomjera dio svog fokusa na novu granicu, prostor.

Istaknuti kripto milijarder najavio je pokretanje svog novog poduhvata „Vast“ 12. septembra, koji ima za cilj proširenje „ljudskog stanovanja u svemiru“ — „omogućavanje budućnosti u kojoj milioni ljudi žive širom Sunčevog sistema“.

Prema izjavi kompanije, start-up za svemirsko stanovanje osnovao je McCaleb 2021. godine i imat će zadatak da razvije prvu svemirsku stanicu na svijetu s umjetnom gravitacijom koja će u suštini omogućiti ljudima da žive i rade u svemiru.

McCalebova duga historija na samom vrhu tehnologije počela je 2000. godine kada je stvorio eDonkey2000, jednu od najvećih mreža za razmjenu datoteka tog vremena. Godine 2007. osnovao je drugu kompaniju koja je razvila videoigru pod nazivom The Far Wilds.

On je kreator Magic: The Gathering Online Exchange, dobro poznate web stranice za trgovačke kartice koja je na kraju pretvorena u Bitcoin berzu pod nazivom Mt. Gox 2011. On je također suosnivač Ripple Labsa, iako je napustio kompaniju u juna 2013.

Nakon što je McCaleb napustio Ripple, osnovao je Stellar Development Foundation 2014. godine.

McCaleb kaže da se nada da će iskoristiti svoju stručnost kako bi omogućio čovječanstvu pristup “nevjerovatnoj količini resursa” u našem solarnom sistemu, navodeći:

“Uvijek sam vjerovao u korištenje tehnologije za smanjenje neefikasnosti i poboljšanje ljudskog stanja. Da bismo proširili ljudsko stanovanje u svemiru, moramo stvoriti tehnologije koje su savršene za održivost.”

Prema McCalebu, on okuplja “tim svjetske klase” inženjera uz podršku više iskusnih stručnjaka u industriji kako bi stvorio tehnologiju koja se ranije viđala samo u naučnoj fantastici.

“Umjetna gravitacija nije naučna fantastika. Zahtijeva samo veliku strukturu koja se okreće. Rezultirajuća centrifugalna sila pruža emulativno privlačenje gravitacije.”

NASA je iznijela svoj plan za razgradnju i izlazak iz orbite Međunarodne svemirske stanice (ISS) do 2031. godine, što bi vjerovatno signaliziralo šansu za komercijalne kompanije da uđu i obezbijede zamjenske objekte.

Povezano: Nakon 8 godina bacanja milijardi XRP-a, Jed McCalebov stack ponestaje za nekoliko sedmica

Nejasno je odakle dolazi Vastova sredstva za projekat svemirske stanice, ali prema Forbesu, McCalebova neto vrijednost iznosi najmanje 2,5 milijardi od 2022. godine.

Međutim, drugi izvori tvrde da je mnogo veći, zbog milijardi XRP tokena koje je primio kao član osnivač Ripple Labsa 2012. godine, a koje je metodično rasprodavao tokom osam godina do 18. jula kada je njegova zaliha trčao prazan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.