Crypto

Suosnivač IOTA-e: Lummis-Gillibrand je blagoslov za kripto industriju

Nikada nije dobro vrijeme za kripto zimu, ali bilo bi teško zamisliti gore vrijeme nego sada.

Čak i prije nego što je 70% vrijednosti Bitcoina (BTC) isparilo naizgled preko noći, stvari nisu išle sjajno na sudu javnog mnjenja. Negativno raspoloženje je bilo posvuda; a Twitter račun dokumentovanje kripto braće koji su to uzimali na bradu prikupilo je stotine hiljada pratilaca. Sada najveće kripto berze na svetu otpuštaju hiljade zaposlenih sa punim radnim vremenom, a samoproglašena “Kriptokraljica” zauzela je mesto na listi deset najtraženijih begunaca Federalnog istražnog biroa Sjedinjenih Država zbog prevare investitora od 4 dolara milijardi. Uf. Tužilaštvo miruje.

Lako je otkloniti probleme sa javnošću kriptovaluta kao što su upravo to: problem imidža. Izgled nije sve. Ovo je domen dijamantskih ruku, a ne beskorisnog ceđenja ruku. Ostavite nevjernike iza sebe. Ionako nikada nećemo uvjeriti tvrdokorne klevetnike i nepopravljive skeptike. (Problem s ovim načinom razmišljanja, ma koliko uvjeravajući njegov optimizam koji se đavola ne brine, je to što uvijek na kraju zagovara propovijedanje horu kao održivu strategiju. Nije. Nikada nije bilo.)

Bezlična gomila tvrdokornih klevetnika i nepopravljivih skeptika pokazala se korisnim od ranih dana kriptovaluta. Ali nakon detaljnijeg ispitivanja i nakon nesreće, skeptici koji su željni da nas dovedu u koštac su stvarni ljudi sa stvarnom moći, i pomno su nas posmatrali prije nego što je ta linija pala dolje, dolje, dole.

Povezano: Sen. Lummis: Moj prijedlog sa senatorom Gillibrandom ovlašćuje SEC da zaštiti potrošače

Ovo se dešava sa obe strane Atlantika. U Washingtonu je skepticizam prema kripto sve više norma. Prošlog septembra, predsjedavajući Komisije za vrijednosne papire i berze Gary Gensler uporedio je stabilne coins sa “poker čipovima” i naglasio potrebu da Kongres poveća svoja regulatorna ovlaštenja nad kriptovalutama. Uz kosponzore senatorki Kirsten Gillibrand (D) i Cynthia Lummis (R), ekspanzivni zakonski zakon pod nazivom Zakon o odgovornim finansijskim inovacijama stigao je 7. juna, uklonjen iz pada industrije koji je potresao po danima, a ne mjesecima. Još jedan dvostranački prijedlog – predvođen senatorima Debbie Stabenow (D) i Johnom Boozmanom (R) – stigao je u avgustu.

Od padova do suzbijanja

Ovaj zakon nije simboličan gest. Uživa dvostranačku podršku, kao prvo, u vladi u kojoj je dvostranačka podrška bilo čemu skoro nečuvena posljednjih godina. Komisija za trgovinu robnim fjučersima, koju Gillibrand pomaže u nadgledanju, regulisala bi direktno kriptovalute ako (i vjerovatno kada) zakon prođe, reklasifikujući digitalnu imovinu u robu kao što su pšenica ili ulje u tom procesu.

Povezano: GameFi programeri bi se mogli suočiti s velikim kaznama i teškim vremenima

Prijedlog zakona od 69 stranica je toliko opsežan da će ga možda morati razdvojiti i usvajati postepeno. Lummis, vrijedno je spomenuti, nije anti-kripto. Aktivno je pozivala čelnike kripto industrije da rade s njom na zakonodavstvu, što je bolje za kripto u cjelini od nastojanja da se jednostavno provedu i prošire postojeći propisi SEC-a.

Industrija bi je trebala prihvatiti na ovaj poziv. Zakonodavstvo Lummis–Gillibrand – koje je, iskreno, poželjnije od užeg zakona Stabenow–Boozman – dalo bi isključivu nadležnost CFTC-u za digitalnu imovinu, osim kada digitalna imovina potpada pod djelokrug propisa o vrijednosnim papirima. Vrijedi napomenuti da je do sada CFTC igrao mnogo bolje od SEC-a, koji je bio užasno neadekvatan u pružanju regulatornih smjernica, pokušavajući usmjeriti industriju kroz provedbu koja se, ponekad, graniči s čisto kaznenom.

Što prije kontaktiramo, to bolje. Razumna regulacija nije loša stvar za kriptovalute, ali brzopleta regulacija može biti. Posledice ovog kraha imaju potencijal da stvore osećaj hitnosti kod zakonodavaca koji su orijentisani na propise, primoravajući ih da odgovore i preterano ispravljaju sveobuhvatnim merama. Iz regulatorne perspektive, hladnoća ove kripto zime i neuspjeh tržišta da na bilo koji način zaštiti investitore dokaz je da ne možemo biti prepušteni sami sebi. Aktivna, otvorena saradnja bi to zaobišla.

Razlog za oprezan optimizam?

Već znamo kako izgleda zakonodavstvo o spaljenoj zemlji, što će reći da postoji presedan za cijelu zemlju koja samo zabranjuje veleprodaju kripto rudarenja. Malo je vjerovatno da će se to dogoditi u SAD-u ili Evropskoj uniji, s obzirom na to da su decentralizirane finansije (DeFi) i tradicionalna finansijska tržišta do sada u velikoj mjeri isprepleteni. U najkapitalističkijim terminima, tradicionalnim investitorima i tržištima ne bi bilo isplativo da uklone kriptovalute.

Ali kripto nikada neće izaći iz ovog bezbrižnog. Osjećaj hitnosti stvoren ovogodišnjim krahom vjerovatno će zaustaviti potencijal za odmjerenije i promišljenije propise koji su individualno prilagođeni potrebama kriptovaluta. Da se nesreća nije dogodila, zakonodavci bi vjerovatno bili otvoreniji za fleksibilne, posebno osmišljene mjere.

To je sada u opasnosti. Nazivajući kriptovalute i DeFi potencijalnim “rizikom za finansijsku stabilnost”, predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde već se zalaže za drugu, proširenu verziju okvira tržišta kripto imovine koja je upravo formalno usvojena. Šta god da je zanemareno i ostavljeno nerešeno prvi put, odnosno aspekti ulaganja i pozajmljivanja, drugi put neće biti propušteno.

Povezano: Spremite se da federalni organi počnu optuživati ​​NFT trgovce

Ali DeFi je postao nešto poput žrtvenog jarca. Nakon ovog tržišnog kraha preuzeo je najveći teret krivice, a dio te krivice je bio neupotrebljiv. Prije pada, centralizirani provajderi preuzimali su prevelike rizike i nisu bili transparentni o tome kako ulažu sredstva klijenata. Projekti Pure DeFi, gdje je to bio samo potpuno transparentan pametni ugovor na blockchainu, izveli su točno onako kako su trebali. Kako zakonodavci s obje strane bare traže regulaciju, sada je vrijeme da se radi s regulatorima kako bi se postigla uravnotežena i razumna regulacija i spasila koža DeFi-ja u tom procesu.

Ne možemo računati da će stvari uvijek ići samo u našu korist. Strahovanje da bi Uredba Evropskog parlamenta o transferu sredstava (TOFR) zauzela pristup mamom preko skalpela nehostovanim novčanicima i zaustavila razvoj mašinske ekonomije završila je djelimično neosnovanom, barem u međuvremenu. Iako je efektivno zadržao stav da su kripto transferi rizičniji od drugih transfera, najoštrije mjere TOFR-a bile su dovoljno razvodnjene da održavaju nehostirane novčanike na površini. U svakom slučaju, zakonodavstvo koje cilja na nehostirane novčanike sada se prebacuje na nacrt uredbe o sprječavanju pranja novca, gdje je moguć pragmatičniji pristup.

Povezano: Programeri kriptovaluta trebali bi raditi sa SEC-om kako bi pronašli zajednički jezik

Ovo je, na neki način, dobra vijest. Iz tehnološke perspektive, kripto i DeFi nisu bili spremni ili u stanju ispuniti originalnu verziju pravila navedenih u TOFR-u. Prilagodba nam je kupila vrijeme – nešto što kriptosfera neće imati ako se sveobuhvatni propisi sruše teško i brzo i bez našeg doprinosa.

Možda nema svrhe plakati nad (smrznutim) prolivenim mlijekom. Ali ovaj pad je promijenio pravila igre. Ne pokušavam da budem predznak propasti, ali moramo biti izuzetno proaktivni u pristupu i radu sa zakonodavcima od sada pa nadalje. Vremenski okvir regulacije je ubrzan. Sada i naš tehnološki razvoj (zajedno sa našom sposobnošću da se prilagodimo i pregovaramo) takođe treba da krene u visoku brzinu.

Dominik Schiener suosnivač je i predsjednik Iota fondacije, koja nadgleda jedan od najvećih ekosistema kriptovaluta na svijetu. Misija fondacije je da podrži istraživanje i razvoj novih tehnologija distribuiranih knjiga, uključujući Iota Tangle. Dominik nadgleda partnerstva i cjelokupnu realizaciju vizije projekta prema mašinskoj ekonomiji.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.