Crypto

Suosnivač Huobija navodno želi prodati većinski udio u vrijednosti od preko milijardu dolara

Leon Li, suosnivač globalne kripto berze Huobi, navodno je u pregovorima o prodaji većine svog udjela u kompaniji koji bi se mogao procijeniti na preko milijardu dolara.

Li je navodno imao razgovore sa više finansijera koji su pokušavali da prebace 60% udela u kripto kompaniji, koji bi se mogao procijeniti na više od milijardu dolara, a neki vjeruju da bi mogao donijeti i do 3 milijarde dolara, izvijestio je Bloomberg.

Glasnogovornik Huobija potvrdio je Bloombergu da suosnivač u suradnji s brojnim međunarodnim divovima proda svoj većinski udio u kripto berzi, ne otkrivajući detalje.

Li je navodno o svojim odlukama obavijestio druge sponzore kompanije tokom sastanka dioničara u julu ove godine. Li je svoje dužnosti glavnog izvršnog direktora prebacio na Hua Zhu, kako bi se fokusirao na svoje zdravlje.

U izvještaju se također tvrdi da su globalna kripto berza FTX i osnivač Tron Justin Sun bili neki od ranih investitora u pregovorima sa suosnivačem Huobija. Huobi nije odgovorio na zahtjeve Cointelegrapha za komentare u vrijeme štampe.

U izvještaju se također navodi da bi posao mogao biti finaliziran do kraja ovog mjeseca. Kada bude završen, to bi mogao biti jedan od najvećih poslova od previranja na kripto tržištu koja su počela u maju ove godine.

Povezano: Huobi Global pokreće investicionu granu od 1 milijarde dolara fokusiranu na DeFi i Web3

Pad tržišta se također pretvorio u priliku za kripto divove kao što je FTX, koji je uložio milijardu dolara u pomoć kripto berzama koje se bore da opstanu zbog velikih gubitaka i nedostatka kapitala.

Huobi je osnovan 2013. i trenutno ima više od milijardu dolara dnevnog obima trgovine. Kripto berza je stekla popularnost nakon zatvaranja BTCC-a i ubrzo je postala središte za kineske kripto trgovce. Burza je na kraju zatvorila svoje operacije za kineske korisnike nakon što je vlada u Pekingu smatrala sve kripto tranzicije ilegalnim i zabranila stranim burzama da nude svoje usluge.

Huobi je ostvario značajnu međunarodnu ekspanziju od zabrane kineske vlade pošto je stekao licence u Dubaiju i Novom Zelandu, nakon čega je uslijedila licenca od Američke mreže za borbu protiv financijskog kriminala (FinCEN).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *