Crypto

Suosnivač F2Pool-a odgovara na optužbe da vara Ethereum POW sistem

Suosnivač F2Poola Chun Wang odgovorio je na optužbe da je njegov rudarski fond manipulirao vremenskim oznakama bloka Ethereum kako bi “dobio konstantno veće nagrade za rudarenje”.

Optužbe su proizašle iz rada istraživača sa Hebrejskog univerziteta od 5. avgusta, u kojem se tvrdi da je rudarski fond bio uključen u napad na “konsenzusnom” nivou na Ethereum u posljednje dvije godine kako bi dobio prednost nad “poštenim” rudarima.

Međutim, Wang je na Twitteru odgovorio rekavši da „mi poštujemo *konsenzus* kakav jeste“, nagoveštavajući da namjerno iskorišćavanje pravila sistema ne znači nužno da su pravila prekršena.

Ranije ove sedmice, istraživači su podijelili ono što tvrde da je bio prvi dokaz “napada na nivou konsenzusa” na Ethereum, u kojem su rudari poput F2Poola pronašli način da manipulišu vremenskim oznakama bloka kako bi dosljedno dobili veće nagrade za rudarenje u odnosu na rudarenje ” iskreno.”

Istraživački rad su napisali predavač kriptovaluta Aviv Yaish, programer softverskog algoritma Gilad Stern i informatičar Aviv Zohar, navodeći da je Ethereum rudarski bazen F2Pool bio jedan od rudara koji su koristili ovu strategiju manipulacije vremenskom oznakom.

“Iako većina rudarskih pulova proizvodi blokove relativno neupadljivog izgleda, F2Pool očigledno zanemaruje pravila i koristi lažne vremenske oznake za svoje blokove,” rekao je Yaish, dodajući da je rudarski bazen izvodio napad u posljednje dvije godine.

Čini se da Wang također priznaje dokaze koje je iznio Yaish, koji ukazuju na to da se manipulacija vremenskom oznakom vrši namjerno.

F2Pool je geografski raspoređeni rudarski bazen, koji uglavnom rudari blokove na mrežama Bitcoin, Ethereum i Litecoin.

Kako ‘napad’ funkcionira

Prema istraživačima, Ethereumov trenutni mehanizam konsenzusa dokazivanja rada (POW) uključuje ranjivost koja rudarima daje „određeni stepen slobode“ prilikom postavljanja vremenskih oznaka, što znači da se mogu kreirati lažne vremenske oznake.

„Na primjer, rudar može započeti rudarenje bloka sada, ali postaviti vremensku oznaku bloka na 5 sekundi u prošlosti ili 10 sekundi u budućnosti. Sve dok je ova vremenska oznaka unutar određene razumne granice, blok će se i dalje smatrati važećim, prema Ethereumovim zakonima o konsenzusu.”

Sposobnost stvaranja ovih lažnih vremenskih oznaka daje rudarima prednost u scenariju “izjednačavanja rezultata”, jer rudar može zamijeniti blokove drugog rudara koji su iste visine bloka tako što će vremenski žig učiniti dovoljno niskim da poveća poteškoću rudarenja bloka.

Povezano: Ethereum Merge: Kako će tranzicija PoS-a uticati na ETH ekosistem?

Međutim, ova ranjivost može biti riješena nakon što Ethereum pređe na proof-of-stake (POS) nakon predstojećeg spajanja 19. septembra, koje koristi drugačiji skup pravila konsenzusa.

“Očigledna tehnika ublažavanja koja će riješiti i ovaj napad i bilo koji drugi napad koji se odnosi na PoW, je migracija Ethereumovog mehanizma konsenzusa na proof-of-stake (PoS).”

“Druga rješenja koja bi mogla biti manjeg obima i stoga lakša za implementaciju su usvajanje boljih pravila za odabir viljuški, korištenje pouzdanih vremenskih oznaka ili potpuno izbjegavanje korištenja vremenskih oznaka za prilagođavanje poteškoća”, dodali su istraživači.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *