Crypto

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin slavi spajanje: ‘Sanjajte godinama’

Dok je sat odbrojavao do završnih trenutaka velikog Ethereum (ETH) spajanja, suosnivač Vitalik Buterin pridružio se “Ethereum Mainnet Merge Viewing Party” uživo koji je vodila Ethereum fondacija kako bi podijelio svoje posljednje misli.

Na pitanje da li je uzbuđen zbog spajanja, Buterin je odgovorio da je “apsolutno uzbuđen što je izašao iz ere dokazivanja rada”.

Suosnivač je dalje rekao da je historijska tranzicija mreže sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS) na dnevnom redu godinama.

“[It] je očito san za Ethereum ekosistem od skoro početka. Započeli smo istraživanje dokaza o udjelu s tim blog postom na Slosheru još u januaru 2014.”

Spajanje se može smatrati ponovnim izmišljanjem zakona fizike, prema Buterin. PoW radi koristeći funkcionalnosti iz stvarnog svijeta kao što su električna energija, hardver i kompjuteri. Dok je kod PoS-a sve virtuelizirano, „u osnovi nam omogućava da kreiramo simulirani univerzum koji ima svoje zakone fizike“.

Buterin je rekao da su među najvećim motivima za promjenu visoki troškovi i ogromna količina potrošnje energije. Rečeno je da spajanje drastično smanjuje potrošnju energije za 99,95%.

Povezano: ‘Lansiranje rakete’ — Posmatrači o budućnosti Ethereuma nakon spajanja

On je takođe istakao da će to biti dobro ne samo za životnu sredinu, što je bila vruća tema među ekolozima prema kripto prostoru, već i za „neekološke eksternosti“. Naveden je primjer povećanja cijene GPU-a zbog rudarenja ETH.

Ubrzo nakon Vitalikovog mini reflektora u livestreamu, spajanje se konačno dogodilo 15. septembra u 06:42:42 UTC u bloku 15537393. Spajanje izvršnog sloja Ethereum glavne mreže i sloja konsenzusa Beacon Chain-a dogodilo se na terminalu Total Diffi 58750000000000000000000. Nakon spajanja, mreža se više ne oslanja na PoW mehanizam konsenzusa.

Buterin je čestitao zajednici i uveo sljedeću eru Ethereuma putem Twittera:

Ove nove optimizacije omogućavaju programerima i korisnicima da skaliraju mrežu na načine koji nisu mogući ili koji su bili neodrživi u prošlosti. Ovo je važan korak u guranju masovnog usvajanja decentraliziranih tehnologija i uključivanja sljedeće milijarde u ekosistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.