Crypto

Sudski podnesci otkrivaju da će Celsius ostati bez novca do oktobra

Kripto zajmodavac Celsius Network na putu je da ostane bez novca do oktobra, navodi se u najnovijim dokumentima kompanije iz poglavlja 11.

Podneseno 14. augusta američkom stečajnom sudu u južnom okrugu New Yorka, Celsius je istakao da se očekuje da će dostići negativnu likvidnost do oktobra 2022. na približno 34 miliona dolara.

Platforma za pozajmljivanje, koja je imala povjerenje mnogih širom svijeta sa životnom štednjom i penzionim fondovima, otkrivena je u mnogo lošijoj finansijskoj poziciji nego što je prvobitno predloženo u julu.

Sudski dokumenti otkrili su ove sedmice da Celsiusova tromjesečna prognoza novčanog toka, koja pokazuje strmoglavi pad likvidnosti, ukazuje da će kompanija doživjeti pad sredstava za likvidnost od otprilike 80% od avgusta do septembra.

Prognoza predviđa da će Celsius i dalje imati negativan novčani tok i da će do oktobra potpuno ostati bez novca. U naredna tri mjeseca očekuje se da će kompanija akumulirati negativan neto novčani tok od 137,2 miliona dolara.

Prethodni sudski dokumenti otkrili su da Celsius “upravlja jednim od najvećih rudarskih preduzeća u Sjedinjenim Državama” i da je prije podnošenja zahtjeva za bankrot imao planove za proširenje “rudnika Bitcoina kupovinom i pravljenjem dodatnih rudarskih platformi”.

Ova otkrića dolaze nakon što je Reuters prošlog mjeseca izvijestio da je platformu za kripto pozajmljivanje u teškoćama odobrio američki stečajni sudija Martin Glenn za izgradnju novog postrojenja za rudarenje bitkoina koristeći postojeća sredstva do iznosa od 3,7 miliona dolara, uz odobreni dodatni iznos od 1,5 miliona dolara. potrošeno na “carine i carine na uvezene opreme za rudarenje Bitcoina”.

U dokumentu se navodi da Celsius iskopava približno 14,2 BTC dnevno, posjedujući 80.850 rudarskih platformi, u kojima je 43.632 bilo operativno. Uprkos alarmantnim brojkama koje sugeriše njihova prognoza toka novca, količina bitkoina za koju kompanija predviđa da će kopati svake godine je obećavajuća. Pošto je iskopao ukupno 3.114 BTC u 2021., Celsius je planirao rudarenje više od 10.100 BTC u 2022., sa stalnim porastom na 15.000 BTC u 2023.

Uprkos tome što je Celsius nastavio sa svojim rudarskim aktivnostima, prestao je da monetizuje Bitcoin koji je generisan nakon podnošenja peticija iz poglavlja 11, a kompanija je sada „finansijski ograničena“.

Celsius tek treba da objavi mjesečni izvještaj na svojoj web stranici. Najnovija izjava koju je kompanija objavila 13. jula bila je otkrivanje da je njihov „snažan i iskusan tim“ dobrovoljno podneo zahtev za Poglavlje 11. Kompanija je držala strašne vesti pozitivnom, obrazlažući da je „da pruži kompaniji priliku da stabilizirati svoje poslovanje“ kako bi „maksimizirao vrijednost za sve dionike“.

Reakcija na društvenim mrežama je pomiješana, a neki ljudi na Twitteru su ostali nadati se da će plan oporavka Celzijusa “biti vrlo privlačan” korisnicima i drugima koji sugeriraju da bi cijena CEL-a mogla pogoditi 100 dolara. Neki čvrsto vjeruju da se Celzijus može oporaviti, uprkos onome što sugerira novčani tok jedan korisnik navodeći da Celsius zarađuje 8,5 miliona dolara mjesečno od bitkoina, dodajući da će se Celsius “vratiti jači”.

Povezano: Izvještaj o novčićima Celsius Network-a pokazuje jaz u bilansu od 2,85 milijardi dolara

Uz mnoge spekulacije o budućnosti Celzijusa i potencijalnih kupaca, Reuters je prošle sedmice izvijestio da je Ripple Labs “zainteresiran za potencijalnu kupovinu imovine Celsius mreže bankrotiranog kripto zajmodavca”.

Cointelegraph je kontaktirao Ripple Labs kako bi prikupio dokaze o tvrdnjama. Međutim, Ripple Labs je samo potvrdio prethodne izvještaje, napominjući da je kompanija “zainteresirana da sazna više o Celzijusu i njegovoj imovini i da li bi ona mogla biti relevantna za naše poslovanje”.

Iako Ripple Labs nije otkrio hoće li kupiti Celsius, kompanija je istakla činjenicu da je “nastavila eksponencijalno rasti kroz resetiranje tržišta i aktivno traži prilike za spajanje i preuzimanje kako bi strateški proširila kompaniju”.

Goldman Sachs navodno “razmatra” da pomogne investitoru u prikupljanju potrebnog kapitala za kupovinu digitalne imovine koja je povezana sa zajmodavcem koji se bori, prema članku od 24. juna.

Međutim, izvor je naglasio da Goldman nema nameru da poseduje digitalnu imovinu, već više da deluje u ime investitora kao brokera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *