Crypto

Sudija odbija zahtjeve korisnika Celsiusa koji traže povrat imovine

Sudija koji je nadgledao stečajni postupak za firmu za kriptovalute Celsius Network odbio je zahtjeve tri korisnika s različitim potraživanjima u vezi s imovinom koja je zaglavljena od jula.

U nalozima podnesenim Stečajnom sudu Sjedinjenih Država u južnom okrugu New Yorka 25. januara, sudija Martin Glenn odbio je zahtjev Rebecce Gallagher, tužiteljice Celsius koja je tvrdila da je njena kamata na ‘Earn’ imovina na platformi bila “njena imovina a ne imovina stečajne mase” pod kontrolom dužnika. Sudija je odbio slične zahtjeve vlasnika računa u Celsiusu, Marka Benzakena i Kulpreet Khanuja.

Predlozi triju pojedinaca uključivali su tvrdnje da uslovi korišćenja Celziusa ne dozvoljavaju prenošenje njihove imovine sa platforme na kontrolu nad dužnicima u slučaju bankrota. Gallagher i Khanuja su prozvali Alexa Mashinskyja po imenu, tvrdeći da je bivši izvršni direktor Celsiusa obmanuo kupce javnim izjavama i rekao da će korisnici zadržati potpuno vlasništvo nad svojom imovinom.

Sudija Glenn je rekao da je sud optužbe protiv Mašinskog shvatio “ozbiljno”, ali je odbio sva tri podneska. O Khanujinom slučaju, rekao je:

“Svaka tvrdnja da je Celsius prekršio ugovor sa Khanujom neće uticati na vlasništvo nad kriptovalutom deponovanom na Khanujinom računu. Kako Earn Opinion objašnjava, kriptovaluta deponovana na Earn računima postala je vlasništvo Celziusa […] kriptovaluta na Khanujinim Earn računima bila je i ostala vlasništvo imanja.”

Louise Abbott, partner u britanskoj firmi Keystone Law, izjavila je za Cointelegraph u decembru da bi jedna pravna taktika dostupna korisnicima FTX-a – berza također prolazi kroz proces bankrota u SAD-u – bila bi potraživanje njihove kripto i fiat imovine “ ostala njihova imovina sve vreme” i ne bi trebalo da budu pod kontrolom imovine dužnika. Iako je Abbott mislio na sredstva FTX-a donirana trećim stranama, nedavne presude u slučaju Celsius sugerirale su da su njegovi uvjeti korištenja dali platformi „sva prava i vlasništvo nad takvom digitalnom imovinom, uključujući vlasnička prava“.

Povezano: Stečajni sudija naredio je da se 44 miliona dolara u kriptovalutama vrati korisnicima kompanije Celsius

Celsius je prijavio probleme s likvidnošću u junu 2022. i blokirao je povlačenje korisnika, navodeći kao razlog „ekstremne tržišne uslove“. Kompanija je kasnije u julu podnela zahtev za stečaj. Američke vlasti su podigle tužbu protiv Mašinskog zbog njegove uloge u padu platforme zbog navodnog davanja “lažnih i obmanjujućih izjava” investitorima i skrivanja “teškog finansijskog stanja” kompanije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *