Crypto

Sud će saslušati usmene argumente u tužbi Grayscalea protiv SEC-a u martu

Apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država trebalo bi da sasluša usmene argumente u vezi sa tužbom Grayscale Investmenta protiv Komisije za hartije od vrednosti (SEC) zbog njene odluke da odbije Grayscale-ov Bitcoin (BTC) promptno berzanski fond (ETF).

Prema sudskom podnesku podnetom 23. januara, obe strane će izneti svoje argumente na Apelacionom sudu Distrikta Kolumbije 7. marta 2023. u 9:30 po lokalnom vremenu.

Usmeni argumenti su govorne prezentacije koje izvode advokati u kojima sumira zašto bi njihovi klijenti trebali dobiti slučaj. Svaka strana u predmetu naizmjence direktno razgovara sa sudijom i odgovara na pitanja sudije, a za to ima jednaku količinu vremena.

U objavi na Twitteru 24. januara, glavni pravni službenik Grayscalea Craig Salm rekao je da je novopodneseni zahtjev “dobrodošla vijest” jer su prethodno očekivali da će usmeni argumenti biti zakazani “čim u Q2”.

Sastav panela za argumentaciju u slučaju Grayscale biće otkriven 6. februara, 30 dana prije datuma usmene rasprave, dok će vrijeme za argumentaciju biti određeno posebnim redoslijedom, prema zahtjevu.

Grayscale ažurira svoj vremenski okvir za žalbe datumom prijedloga za usmene argumente Izvor: Grayscale

Grayscale je pokrenuo tužbu protiv SEC-a u junu 2022. nakon što je regulator odbio njen zahtjev za pretvaranje svog 12 milijardi dolara vrijednog Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC) u spot baziran ETF.

Ranije ovog mjeseca, Grayscale je podnio odgovor Apelacionom sudu DC-a, tvrdeći da je SEC postupila proizvoljno u tretiranju ETF-ova kojima se trguje na licu mjesta drugačije od proizvoda kojima se trguje fjučersima i da je SEC prekoračio svoja ovlaštenja kada je odbio zahtjev Grayscalea za Bitcoin ETF.

Povezano: SEC-ov ‘jednodimenzionalni’ pristup usporava napredak Bitcoina: Izvršni direktor Sivih tonova

Izvršni direktor kompanije Grayscale Michael Sonnenshein ponovio je sličnu tačku tokom intervjua za CNBC-jev Squawk Box 24. januara, navodeći:

“Važno je podsjetiti na ulogu koju imaju regulatori poput SEC-a kada su u pitanju investitori. Oni nisu ovdje da govore investitorima u šta da ulažu ili u šta ne. Oni su ovdje da osiguraju da su sva ispravna objelodanjivanja napravljena […] tako [investors] svjesni svih rizika povezanih.”

Sonnenshein je rekao da “svakako očekuju” odluku sudova u vezi sa svojim slučajem protiv SEC-a u “Q2 ili Q3 ove godine”.

“Frustrirajuća stvar za investitore i svakako tim Grayscalea je to što smo zapravo posao koji je rođen u SAD-u, koji je koristio postojeće američke regulatorne okvire kako bi kriptovalute donio investitorima na siguran i usklađen način.”

“Sastanak sa obje kuće jučer i danas, ono što zaista čujemo […] je da je SEC već odobrio ovaj spot-Bitcoin ETF […] mnoga nedavna šteta za investitore koju smo vidjeli u kripto-bi bila bi spriječena,” dodao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *