Crypto

Stranica nije pronađena | 404 | Cointelegraph

Aaveovo odobrenje stabilcoina izazvalo je burne reakcije kripto zajednice, a mnogi su uporedili njegovu sudbinu sa TerraUSD (UST); međutim, zagovornici Aavea su brzo ukazali na faktor prekomernog obezbeđenja.

Aave DAO, upravljačko tijelo koje stoji iza protokola diva decentraliziranih finansija (DeFi) Aave (AAVE), jednoglasno je glasao za stvaranje prekomjerno kolateraliziranog stabilnog coina pod nazivom GHO.

Kompanija Aave je 28. jula iznijela prijedlog o stvaranju GHO-a, koji je dobio 99,9% glasova zajednice tokom tri dana. Prijedlog je završio 31. jula u 10:00 po GMT sa 501.000 AAVE tokena obećanih u korist stvaranja stabilnog coin-a podržanog kripto kolateralom.

Aave DAO GHO Snimak glasanja

GHO bi bio decentralizirani stabilni koin baziran na Ethereumu vezan za američki dolar koji bi mogao biti kolateraliziran s više kripto imovine. Sljedeći korak u procesu bilo bi stvaranje GHO pomoću novog Aave protokola za poboljšanje (AIP), a svaki korisnik koji želi iskovati GHO može to učiniti deponiranjem bilo koje druge kripto imovine prihvaćene Aave protokolom.

Aave je decentralizirana platforma za kripto pozajmljivanje i zaduživanje koja se nada da će iskoristiti svoj prekomjerno kolateralizirani stabilcoin kako bi ponudila bolju likvidnost i mogućnost pasivnog prihoda.

Budući da su stabilni kolaterali prekomjerno osigurani, korisnici uvijek moraju deponovati veću količinu kriptovaluta od vrijednosti kovanja GHO-a. To bi osiguralo prekomjerno kolateralizirani zajam na ovim stabilnim coinima. Kada korisnik otplati kredit, njegova pozicija će biti likvidirana, a pozajmljeni GHO će biti spaljeni.

Protokol o pozajmljivanju će također naplaćivati ​​kamatu na zajmove uzete u GHO, pri čemu se plaćanja vraćaju u Aave DAO trezor, umjesto standardnog faktora rezerve koji se prikuplja kada korisnici pozajmljuju drugu imovinu.

Povezano: Aave će lansirati prekomjerno kolateralizirani stabilcoin pod nazivom GHO

Aaveova najava o kripto kolateraliziranom stabilcoinu vratila je sjećanja na nedavno depegirani TerraUSD (UST), kolaps stabilcoina koji je izbrisao skoro 40 milijardi dolara novca investitora. Mnogi korisnici su ga brzo odbacili kao još jedan stabilcoin predviđen za depegging.

Mnogi zagovornici Aave-a su brzo ukazali na pogrešan rad UST-a koji ga je učinio bez kolaterala, što je na kraju dovelo do njegovog depegginga, međutim, nadolazeći GHO bi bio prekomjerno kolateraliziran slično kao DAI, što znači da će imovina koja podržava stabilcoin uvijek biti veće vrijednosti . Jedan korisnik napisao:

“UST je bio bez kolaterala i vođen od strane prevaranta koji je napao ljude koji su ga prozivali da je lopov. Aave gradi prekomerno obezbeđeni algoritamski stabilcoin sličan DAI. Aave je najveći DeFi protokol za pozajmljivanje na svijetu i bio je samo transparentan.”

Izvorni token popularnog DeFi protokola porastao je za preko 15% tokom protekle sedmice nakon GHO prijedloga i doživio je porast od 4% u posljednja 24 sata nakon odobrenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *