Crypto

Stečajni predmet Genesis zakazan za prvo ročište

Prvo ročište u slučaju stečaja Genesis Capitala biće održano 23. januara u 14:00 (EST), prema sudskim podnescima. Sudija Sean H. Lane iz Stečajnog suda Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka će saslušati slučaj.

Prema Poglavlju 11, poznatom kao poglavlje o reorganizaciji, kompanije mogu predložiti plan reorganizacije vjerovnicima, dok im je dozvoljeno da nastave s poslovanjem, rekao je Cointelegraphu Mark Pfeiffer, stečajni advokat u advokatskoj kancelariji Buchanan Ingersoll & Rooney.

Kao prvi korak u stečajnom postupku, sud će odlučiti hoće li prihvatiti olakšice koje su prema Poglavlju 11 zatražili Genesis Global Holdco i dvije njegove podružnice za kreditiranje, Genesis Global Capital i Genesis Asia Pacific – zajednički poznate kao Genesis Capital. Kompanije su takođe zatražile zajedničko upravljanje predmetima.

Komitet za neosigurane povjerioce također će imenovati povjerenik Sjedinjenih Država kao dio postupka. Komisija će imati pravo da zahtijeva od kompanija da budu konsultirane prije donošenja većih odluka ili promjena, te da učestvuju u planu reorganizacije. U komisiju se obično bira dvadeset najvećih neobezbeđenih poverilaca, otkrivaju sudski podnesci.

Povezano: Pravni problemi Geminija i Genesisa mogu dodatno uzdrmati industriju

Sa obavezama do 10 milijardi dolara, kompanije su 19. januara podnijele zahtjev za zaštitu od bankrota, više od dva mjeseca nakon što su otkrile izloženost od 175 miliona dolara prema FTX-u, zajedno sa problemima likvidnosti uzrokovanim kolapsom kripto berze. Povlačenja su suspendovana sa platforme Genesis Global Capitala od 16. novembra 2022.

Plan Genesis Poglavlje 11 poziva na globalno rješavanje svih potraživanja i stvaranje trusta koji će raspodijeliti imovinu vjerovnicima, navodi se u saopštenju za javnost. Pod „dvostrukim procesom“, kompanije će nastaviti „prodaju, povećanje kapitala i/ili transakciju ekvitizacije“ koja bi očigledno omogućila njenom poslovanju „da se pojavi pod novim vlasništvom“.

Matična kompanija Genesis Capitala, Digital Currency Group (DCG), nedavno je negirala umiješanost u podnošenje zahtjeva za stečaj, tvrdeći da je specijalna komisija nezavisnih direktora preporučila i odlučila da podnese zahtjev za zaštitu od stečaja iz poglavlja 11. Samo su Genesisovi kreditni subjekti podnijeli zahtjeve za zaštitu od bankrota. Genesis Global Trading i Genesisov subjekat za promptnu trgovinu i trgovinu derivatima će ostati operativan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *