Crypto

StarkNet čini Cairo 1.0 otvorenim kodom u prvom koraku ka kontroli zajednice

Tehnološka kompanija sa nultim znanjem (ZK)-Rollup StarkWare je zvanično otvorila svoj novi kompajler programskog jezika, Cairo 1.0, koji će uskoro biti podržan na Ethereum layer-2 skalirajućem rešenju StarkNet u prvom kvartalu 2023.

Vijest je bila najavio od StarkWare — kompanije koja stoji iza StarkNeta — u objavi na Twitteru od 25. novembra. StarkWareova rollup tehnologija i rekurzivni dokazi nude potencijal za komprimiranje miliona transakcija na L2 u jednu transakciju na Ethereumu, međutim projekat je kritiziran zbog održavanja kontrole nad svojim IP-om, a prije svega od strane konkurenta zkSync koji je više fokusiran na otvoreni izvor.

StarkWare je opisao otvoreni izvor u Kairu kao “prekretnicu” u svom nastojanju da preda više kontrole i prava intelektualnog vlasništva svojoj zajednici i programerima. Cairo je programski jezik napisan posebno da iskoristi moć zk skupnih podataka i dokaza valjanosti.

StarkWare je naveo da programeri sada mogu eksperimentisati sa Cairo 1.0 kompajliranjem i izvršavanjem jednostavnih aplikacija dok ne bude u potpunosti podržan na StarkNetu u Q1 2023.

U tom trenutku će Cairo 1.0 omogućiti brži razvoj funkcija i omogućiti veću uključenost zajednice, prema Starkware Exploration Lead i bivši Ethereum programer jezgre Abdelhamid Bakhta.

“Nastavljamo sa otvaranjem koda StarkNet tech stack, počevši od Cairo 1.0. Ovo radimo kako bismo ispunili viziju StarkNeta kao javnog dobra koje svako može koristiti i da se zajednica može stalno poboljšavati”, rekao je.

„Na praktičnom nivou ovo maksimizira transparentnost našeg koda i našeg procesa kodiranja. I to jača sposobnost zajednice da pronađe greške i poboljša kompajler. Sa svakim aspektom tehnološkog paketa koji je otvorenog koda, ovaj osjećaj uključenosti zajednice će rasti i rasti.”

Kada bude u proizvodnji, Cairo 1.0 će također omogućiti blokčein programerima da pišu i implementiraju pametne ugovore na StarkNet, navodi se u postu StarkWare Medium.

StarkWare je dodao da će zbog toga što Cairo 1.0 svako izračunavanje čini „dokazivim“, StarkNet-ova svojstva otpora cenzuri biti ojačana i takođe će biti u boljoj poziciji da odgovori na napade uskraćivanja usluge.

StarkWareov STARK tehnološki stack pokreće brojne Web3 projekte uključujući platformu decentralizovane razmjene (DEX) dYdX (iako se ona seli na vlastiti lanac na Cosmosu), NFT-platformu Immutable X i protokol interoperabilnosti blokova Celer Network.

Povezano: 60 miliona NFT-ova moglo bi biti iskovano u jednoj transakciji – suosnivač StarkWarea

StarkNet se kockao koristeći Cairo da ubrza svoje rješenje, koje nije izvorno kompatibilno sa Ethereum Virtual Machine (EVM). Međutim, Ethereum firma za softverske alate Nethermind napravila je transpiler pod nazivom Warp koji pretvara Solidity kod u Kairo kod.

EVM kompatibilna glavna mreža konkurenta zkSync je u procesu pokretanja.

Ali uprkos tome što je krenuo težim putem, osnivač StarkWarea Eli Ben-Sasson nedavno je rekao za Cointelegraph da je korištenje prilagođenog programskog jezika kao što je Cairo, za razliku od Solidityja, jedini održiv način da se u potpunosti iskoristi skaliranje Ethereuma koje pružaju ZK rollupovi:

“Spreman sam da se kladim da nećete vidjeti potpuni ZK EVM koji može staviti milion transakcija unutar jednog dokaza na Ethereumu. Kao što možemo lako da uradimo danas i činimo već mesecima i godinama.”

Vijest dolazi jer je Starkware također nedavno 17. novembra implementirao novi StarkNet token (STRK) na Ethereum, koji će se koristiti za ulaganje i glasanje uz plaćanje naknada na mreži.

Leave a Reply

Your email address will not be published.