Crypto

Stablecoins i CBDC-ovi bi mogli igrati ‘značajnu ulogu’ u plaćanjima – Visa izvršni direktor

Izvršni direktor giganta kreditnih kartica Visa ostaje uvjeren da se rješenja zasnovana na blockchain-u mogu integrirati u njegove usluge i ponude za pokretanje sljedeće generacije plaćanja.

Govoreći o pozivu na Visa-inom godišnjem sastanku dioničara 24. januara, odlazeći izvršni direktor Al Kelly – koji će službeno otići 1. februara – ukratko je podijelio planove kompanije za digitalne valute Centralne banke (CBDC) i privatne stabilne coine.

Prema izvještaju San Francisco Business Timesa od 24. januara, Kelly je rekla:

“Veoma su rani dani, ali mi i dalje vjerujemo da stabilni coins i digitalne valute Centralne banke imaju potencijal da igraju značajnu ulogu u platnom prostoru, a mi imamo niz inicijativa u toku.”

„Imali smo nematerijalnu količinu ulaganja u kripto fondove i kompanije dok želimo da investiramo u ekosistem plaćanja,“ objasnio je odlazeći izvršni direktor.

Kelly je također potvrdio da Visa bilans stanja nije bio pod utjecajem nekih od “promašaja visokog profila” koji su potresli prostor kriptovaluta 2022.:

“Nismo imali kreditnih gubitaka vezanih za ove propuste […] U svemu što radimo, imajte na umu da smo izuzetno fokusirani na održavanje integriteta Visa platnog sistema i platnog sistema u cjelini i, naravno, reputacije našeg brenda od povjerenja.”

Visa je tokom godina radila na brojnim inicijativama koje se odnose na kriptovalute.

Njegov istraživački tim počeo je raditi na projektu interoperabilnosti blokčeina u septembru 2021. godine, nazvanom inicijativa Univerzalni kanal plaćanja (UPC), projekt je dizajniran da uspostavi “mrežu mreža” za CBDC-ove i privatne stabilne coine za prolaz kroz različite kanale plaćanja.

Visa, međutim, nije dostavila ažurirane informacije o UPC-u više od 12 mjeseci.

Nedavno je platni gigant objavio 20. decembra 2022. da pravi plan da omogući isplatu automatskih računa iz korisničkog novčanika koji pokreće Ethereum.

Visa je također nedavno uvela nekoliko debitnih kartica za kriptovalute „nulte naknade“, uključujući sada raskinuti ugovor sa FTX-om i partnerstvo sa Blockchain.com 26. oktobra 2022., koji je još uvijek na snazi.

Uzorak Visa-FTX debitne kartice prije nego što je Visa na kraju raskinula ugovor o partnerstvu. Izvor: Yahoo Finance.

Dok je Visin godišnji izvještaj za 2022. uključivao podatke samo do 30. septembra — oko pet sedmica prije kolapsa FTX-a — više informacija može biti otkriveno u Visa-inom pozivu o zaradi za prvi kvartal 2023. 26. januara.

Povezano: Bitcoin Lightning Network u odnosu na Visa i Mastercard: Kako se oni slažu?

Predsjednik Visa Ryan McInerney službeno će zamijeniti Ala Kellyja na mjestu izvršnog direktora 1. februara, dok će Kelly ostati u kompaniji kao izvršni predsjednik.

Čini se da je McInerney jednako, ako ne i više bikovski nastrojen u pogledu rješenja za plaćanje na bazi blockchaina.

U intervjuu za Fortune u novembru 2022. godine, McInerney je rekao da Visa još uvijek ima “14 biliona dolara gotovine koju troše potrošači koji se mogu digitalizirati” i da nastavljaju istraživati ​​gdje se kripto plaćanja mogu najbolje iskoristiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *