Crypto

Šta su kripto tragači kitova i kako rade?

Postoje namjenska rješenja za praćenje radnji kripto kitova. Ova rješenja mogu pružiti analitiku o akcijama kitova i, u nekim slučajevima, također mogu donijeti odluke o ulaganju/trgovini za korisnika.

Kripto trgovci i investitori stalno prate količinu kriptovaluta koje ulaze i izlaze na burzi. Kada se kriptovaluta poput bitcoina ili etera (ETH) prebaci u velikim količinama u berzu, očekuje se da će doći do neke akcije prodaje koja će rezultirati padom cijene. Suprotno tome, ako kriptovalute teče iz berzi u novčanike, to se smatra pretečom rasta cijene.

To je zato što kada burze imaju visok neto odliv kriptovaluta, one imaju smanjenu ponudu što rezultira povećanjem cijene. Često je kit mogao kupiti kriptovalute na berzi i prebaciti ih u svoje novčanike u velikim količinama. Ovo bi moglo dovesti do bikovske akcije cijene za kriptovalutu.

U nekim scenarijima, kitovi mogu odlučiti da ne ometaju tržišta kupovinom ili prodajom na berzi. Oni bi obavili preko šaltera (OTC) transakciju između dva novčanika. Na primjer, oni mogu poslati Bitcoin u novčanik koji će vratiti USD Coin (USDC), što rezultira prodajom BTC-a, a da tržište ne uoči transakciju.

Kada blockchain zabilježi veliku transakciju, investitori mogu proučiti transakciju i pokupiti novčanike uključene u nju. Ako novčanici imaju velike pozicije u kriptovalutama, mogu se označiti kao novčanici kriptovaluta. Od tada, redovna provjera ovih novčanika i transakcija koje se provode može biti uvid u procjenu kretanja cijena kriptovaluta koji se drži u novčaniku. 

Praćenje kitova može biti jednako korisno i na NFT tržištima. Većina NFT zajednica ima velike nosioce kolekcije. U mnogim slučajevima, ove nosioce NFT-a identifikuje zajednica. Praćenje ponašanja novčanika ovih kitova može pomoći investitorima da donesu brze odluke o kupovini/prodaji.

Na primjer, ako poznati kolekcionar NFT-a ili kit pomete pod nezamjenjive kolekcije tokena, to može ukazivati ​​na visoka uvjerenja. Sljedbenici NFT kolekcije i kit bi to primijetili i kupili nezamjenjive tokene. Ovo ponašanje je primećeno kod Gary Vaynerchuka nekoliko puta tokom NFT bikovskog tržišta 2021.

Međutim, može biti neodoljivo i dugotrajno ručno ostati na vrhuncu akcije kitova, čak i kada se radi samo o jednoj kriptovaluti ili NFT kolekciji. Ovdje na scenu stupaju alati za praćenje kitova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *