Crypto

Šta je trgovački dnevnik? I kako ga koristiti

Praćenje promjena cijena pomoću grafikona je jedan od načina da ostanete u toku sa tržišnim trendovima. Međutim, tehničke ili fundamentalne analize i praćenje drugih tržišnih metrika nisu jedini način da se postane uspješan trgovac. Na primjer, disciplinovan pristup koji uključuje vođenje dnevnika trgovanja zaštitio bi vas od donošenja emocionalnih odluka u vezi s vašim finansijskim ulaganjima.

U ovom članku ćemo razgovarati o prednostima trgovačkog časopisa i kako ga kreirati i koristiti.

Šta je trgovački dnevnik?

Dnevnik trgovanja bilježi vaše trgovine i njihove ishode i daje sažetak vašeg trgovačkog iskustva. Međutim, to nije izvod brokerskog računa jer se mogu pronaći razlozi za odabir ili izbjegavanje strategije trgovanja.

Sve uzastopno izvršene trgovine se metodički planiraju, a dnevnik trgovanja može biti zapis o uspješnosti svake strategije trgovanja. Bez obzira na to kako se tržište ponaša, možete adekvatno procijeniti potencijal određene trgovine koristeći trgovački dnevnik.

Štaviše, ne morate puno trošiti da biste kreirali dnevnik trgovanja. Tablice ili Excel bi bili dovoljni, a to bi vam pomoglo da postanete disciplinirani i slijedite dosljedne strategije trgovanja. Trebali biste evidentirati trgovačke unose u svoj dnevnik ako se ne možete uvijek držati svoje strategije trgovanja. Možete shvatiti kako izbjeći reagovanje na isti način na slične situacije u budućim trgovinama tako što ćete primijetiti kada stvari krenu po zlu i zašto su to učinili. Zašto je važno voditi trgovački dnevnik? Nastavite čitati da saznate!

Koje su prednosti trgovačkog časopisa?

Vođenje dnevnika trgovanja pruža mnoge prednosti, uključujući i pomoć da procijenite prednosti i slabosti vaše strategije trgovanja. Pomaže vam da donosite nepristrasne odluke. Na primjer, može se odlučiti da li kripto derivati ​​najbolje odgovaraju njihovom portfelju ili treba početi reinvestirati kripto profit. Konačna odluka isključuje greške u prosudbi i bilo kakva iracionalna uvjerenja, što vam pomaže u zaštiti od nesvjesnog utjecaja na vaše investicijske ciljeve.

Vođenje dnevnika trgovanja pomaže vam da ostanete na pravom putu sa svojom strategijom trgovanja, bilo da ste dnevni trgovac ili swing trgovac. Lako se dešava da vas ometaju dobici dok trgujete za pravi novac. Nakon niza profitabilnih transakcija, možete početi koristiti neuredne ulazne točke ili steći više kriptovalute nego inače. Plan trgovanja vam pomaže da ostanete na meti i smanjuje vašu sklonost da napravite nepromišljene, potencijalno rizične trgovine.

Povezano: Ulaganje u kriptovalute: Vrhunski pokazatelji za kripto trgovinu

Može se početi trgovati u produktivnoj zoni ako prati svoje trgovačke planove i razvije povjerenje u svoje vještine. Konsultovanje trgovačkog časopisa može biti ogroman motiv za trgovce da razmisle o tome koliko su dobro radili, a uspješna evidencija uvijek je sjajan poticaj za samopouzdanje. S druge strane, neuspješni trgovci mogu učiti iz svojih grešaka i transformirati neproduktivne strategije trgovanja u profitabilne.

Osim toga, može se iskoristiti ono što je efikasno i skrenuti pažnju na trenutne performanse koristeći svoj dnevnik za praćenje i implementaciju reproduktivnih obrazaca. Ovo omogućava trgovcima da generišu stabilan profit i sprečava ih da troše vreme i resurse na neuspešne ideje, što im na kraju pomaže da postanu profitabilni trgovci.

Kako napraviti trgovački dnevnik?

Bilo koja aplikacija za proračunske tablice kao što je Microsoft Excel ili Google Sheets u kojoj bilježite svoje stvarne trgovine i pisani dokument kao što je Microsoft Word ili Google Docs za dodavanje vaših misli može se koristiti za kreiranje dnevnika trgovanja. Također možete početi koristiti besplatni predložak dnevnika trgovanja poput onog koji je pripremio Binance kako biste razlikovali strategiju trgovanja koja se može izbjeći od profitabilne.

Bez obzira koji predložak koristite, osigurajte da imate sve potrebne kolone vezane za svaku trgovinu. Pored toga, možete napraviti snimke ekrana trgovačkih grafikona koje ste pratili i povezati ih sa odgovarajućom trgovinom na listu kako biste dnevnik učinili efikasnijim.

Hajde da shvatimo koje kolone treba da dodate u svoju tabelu kada kreirate dnevnik trgovine:

Instrument

Dodajte finansijski instrument kojim ste trgovali, uključujući odabranu platformu; na primjer, Bitcoin (BTC) na Coinbase-u.

Povezano: Binance vs. Coinbase: Kako se oni porede?

Datum i vrijeme

Dodajte bilo koje faktore specifične za vrijeme i datum koji vam omogućavaju da se uključite u određenu trgovinu. Na primjer, kupio sam Cardano (ADA), vrijedan $1,000, tokom podnevnog zatišja trgovanja kada je ADA bio dostupan po nižoj cijeni u 13:00. Tokom zatišja, kripto vrijednosti često opadaju jer su najistaknutije vijesti već objavljene do podneva.

Smjer trgovine (dugo/kratko)

Zabilježite svoje kratke ili duge pozicije kako biste ponovo procijenili svoju strategiju trgovanja. Zauzimanjem dugih pozicija, investitor postaje izložen kriptovalutama u nadi da će cijene rasti u budućnosti, što će im omogućiti da se prodaju za profit.

S druge strane, kada investitori prodaju kriptovalutu “na kratko”, oni je pozajmljuju i prodaju po trenutnoj tržišnoj stopi. Kada vrijednost imovine opadne, investitor je kupuje uz popust, vraća pozajmljenu kriptovalutu i zadržava razliku kao profit.

Ulazna cijena, cijena izlaza i stop gubitak

Ulazna cijena je cijena po kojoj započinjete trgovinu. Izlazna cijena je vrijednost po kojoj izlazite iz te trgovine. Investitori mogu uspostaviti nalog za zaustavljanje gubitka u trgovanju kako bi automatski postavili nalog za prodaju kada i ako se dostigne najniža cijena po kojoj su spremni prodati imovinu. Zabilježite sve ove metrike u svoj trgovački dnevnik.

Veličina trgovine

Da biste razumjeli koliki rizik preuzimate u vezi sa određenom trgovinom, zabilježite svoj „iznos kojim se može trgovati” u dnevnik. Na primjer, rizikujete 70% vašeg iznosa kojim se može trgovati u jednoj trgovini ako je vaš iznos kojim se može trgovati iznosi 200 USD i mijenjate trgovinu na ADA sa 170 USD.

Dobitak i gubitak

Ključno je da zabilježite rezultat vaše trgovine, bilo dobit ili gubitak, da biste razumjeli šta vam najbolje odgovara, a šta ne.

Bilješke

Kao što je spomenuto, dodajte svoje misli/bilješke u Microsoft Word ili Google Docs da razmislite o tome zašto ste odabrali određenu veličinu trgovanja ili strategiju. Zapamtite da su kvalitativni faktori podjednako važni kao i kvantitativni.

Kako koristiti dnevnik trgovanja

Besprijekoran predložak dnevnika trgovanja je mit. Svaki trgovac bi trebao pregledati relevantne metrike koje su mu potrebne ili bi trebao izbjegavati korištenje dok dodaje transakcije u svoje lične trgovačke dnevnike. Trgovački časopis mora biti skrojen u svjetlu ovoga.

Koristite svoj pisani dokument da dodate razloge za zauzimanje određenih pozicija. Takođe je bitno da zapišete indikatore koje uočite tokom sati praćenja tržišta kako biste izbegli negativan uticaj na vaš učinak trgovanja. Također ćete se raspravljati o tome da li je određeni trgovinski koncept koji ste implementirali solidan u vašem pisanom dokumentu. Okretanje vaših trgovinskih prijedloga iznutra i unatrag pomoći će vam da vidite prednosti i nedostatke svakog od njih.

Zatim se obratite svojoj proračunskoj tablici, gdje trebate zabilježiti svoje dnevne aktivnosti trgovanja. Ne zaboravite da ga održavate ažurnim i organiziranim kako biste precizno izmjerili svoj uspjeh ili neuspjeh. Konačno, pokušajte zabilježiti detalje trgovine nakon izvršenja trgovine kako biste izbjegli propuštanje ključnih opisa.

Nadalje, dnevna provjera tabele dnevnika trgovine dobra je navika za procjenu nivoa izloženosti koju trenutno imate i bilo kakve mogućnosti proširenja vašeg trgovačkog portfelja. Ali, kako pregledati tabelu vašeg trgovačkog dnevnika? Pažljivo pročitajte dokumente na pisanom dokumentu i unose u vašoj proračunskoj tabeli dok procjenjujete svoje postojeće transakcije.

Kao rezultat toga, trgovci mogu imati svoju taktiku vođenu učinkom, a ne pod utjecajem njihovih emocija ili ponašanja tako što će se osvrnuti na evidenciju trgovanja i uočiti trendove koje bi trebali izbjegavati. Stoga, vođenje dnevnika trgovanja vam omogućava da procijenite svoje trgovine, uočite područja za poboljšanje i općenito postanete bolji trgovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *