Crypto

Šta je sljedeće za Bitcoin i kripto tržište sada kada je Ethereum Merge završen?

Ethereum Merge je došao i otišao, ostavljajući investitore da razmišljaju kako bi sljedeći trend razvoja na tržištu mogao izgledati. U Cointelegraphu Twitter prostor sa osnivačem Capriolea Charlesom Edwardsom, analitičar je spomenuo da uzbuđenje zbog spajanja Ethereum-a i njegove bikovske akcije cijena donekle zadržavaju nadu na cijelom tržištu. Sada kada je događaj došao i prošao, tržište kriptovaluta se rasprodalo, sa cijenom Bitcoina (BTC) koja se trgovala ispod 20.000 dolara, a eterom (ETH) ispod 1.500 dolara.

Na kraju će se pojaviti novi narativi i tržišni trendovi, a ako su osnove ispravne, trgovci će rotirati sredstva kako se ovi novi lideri pojave.

Pogledajmo nekoliko potencijalnih trendova.

Gdje će bivši ETH rudari?

Ethereum mreža je uspješno prešla na model proof-of-stake (PoS), što znači da rudari nisu u svom džepu, ali još uvijek vjerojatno posjeduju svoje GPU-ove i ASIC-ove rudarske infrastrukture. Moguće je da bi neki rudari mogli izabrati da rudare na drugom lancu umjesto da prodaju svoju opremu.

Iako se još nisu odlučili ni za jedan određeni lanac, čini se da su Ravencoin, Flux, Ethereum Classic i Ergo prednjači. Dovodeći do spajanja, svaka mreža je doživjela porast hash rate do novih najviših vrijednosti svih vremena, kao što je prikazano u nastavku.

ETC hashrate. Izvor: 2Miners
ERG hashrate. Izvor: 2Miners
RVN hashrate. Izvor: 2Miners
FLUX hashrate. Izvor: 2Miners

Cijene svakog altcoina su također porasle u proteklom mjesecu, s Ravencoin RVN-om za 169%, Ergo-ovom ERG-om za 132%, Flux-om za 156%, a Ethereum Classic-ovim ETC-om za 135% u posljednjih 90 dana.

Zanimljivo je da su heš stopa i cijena naglo pali 15. septembra, a u vrijeme pisanja, čini se da samo Flux i RVN oporavljaju. U narednim sedmicama i mjesecima bit će zanimljivo vidjeti koje mrežne rudare će možda odabrati za svoj novi dom i kakav će to utjecaj imati na cijenu kriptovalute.

Kosmos nastavlja da se širi

Cosmos ekosistem nastavlja da se širi, što izgleda privlači kupce na ATOM. Od dna na 5,50 dolara 18. juna, ATOM-ova cijena je porasla za 137,5% i trenutno se trguje iznad 16 dolara. Analiza sugerira da investitori gledaju na likvidno ulaganje koji će se uskoro pokrenuti, ATOM koji se koristi kao kolateral za kovanje stabilnih kovanica, lansiranje Cosmos Hub 2.0 i eventualni oporavak decentraliziranog financiranja općenito kao dugoročne bikovske faktore za cijenu ATOM-a.

Kupiti glasine i prodati vijesti, ili kupiti pad?

Iako je trenutna akcija cijena ETH-a manje bikovska nego što su se pristalice Merge-a i bikovi ETH-a mogli nadati, čini se da je stvarni prelazak na PoS bio uspješan, a možda će se s vremenom prednosti PoS-a prevesti u bikovsku akciju cijena od ETH-a. Prema suosnivaču Jarvis Labsa Benu Lillyju, “Joe Cool potez” za ETH investitore nije da se “uhvate u danima koji dolaze. Glavni igrač koji će vjerovatno raditi bilo kakvu ludu aktivnost je rudar. I to je jednokratan događaj koji će kratko trajati.”

Lilly je to objasnila:

“Pokret Joe Coola je sjediti tamo i kupiti bilo koju vrstu pretjerano emotivnog pokreta. Onda se zavali i polako.”

U budućnosti, Eter bi mogao doživjeti šok ponude i možda postati deflacijski. Ulaganje dodatno osigurava mrežu, a istovremeno pruža zagarantovani povrat na deponovana sredstva. Na tržištu koje je zaglavljeno u silaznom trendu, traženje sigurnog, predvidljivog prinosa moglo bi postati privlačnije.

U suštini, Lilly sugerira da će trebati vremena da se slegne žar oko spajanja i da investitori počnu kapitalizirati prednosti koje PoS Ethereum mreža može ponuditi.

Šta je sa Bitcoinom?

U ovonedeljnoj analizi Bitcoin-a govorio sam o tome kako se nije mnogo toga promenilo sa cenom Bitcoin-a. Njegova cijena je ostala ograničena u rasponu od 17.600 do 24.400 dolara u posljednja tri mjeseca, a svi skupovi izvan svakog raspona od 29. marta bili su ograničeni 200-dnevnim pokretnim prosjekom i gornjom linijom otpora koja se proteže od Bitcoin-ovog Najveći nivo u novembru 2021. od 69.400 dolara.

BTC/USDT 1-dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Dok bi nastavak konsolidacije unutar trenutnog raspona mogao (i obično bi bio) biti dobar za altcoine, makro tenzije mogu nastaviti da opterećuju tržišta kriptovaluta i dionica. Vrući otisak indeksa potrošačkih cijena od 12. septembra mogao bi dovesti do agresivnijeg povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi Sjedinjenih Država, a potencijalni uticaj na cijene dionica mogao bi imati još oštriji efekat prelivanja na cijene kriptovaluta.

Iz tog razloga, investitori su i dalje uglavnom skloni riziku prema većini kriptovaluta, a moguće je da bi ponovljena odbijanja na dugoročnoj silaznoj liniji trenda i daljnja ponovna testiranja podrške od 19.000 dolara na kraju mogla rezultirati slomom ispod najnižeg nivoa godišnje promjene.

Ovaj bilten je napisao Big Smokey, autor knjige The Humble Pontificator Substack i rezidentni autor biltena u Cointelegraphu. Svakog petka, Big Smokey će pisati uvide u tržište, trendovske upute, analize i rano istraživanje o potencijalnim trendovima u nastajanju unutar kripto tržišta.

Odricanje od odgovornosti. Cointelegraph ne podržava nikakav sadržaj proizvoda na ovoj stranici. Iako nam je cilj pružiti vam sve važne informacije koje možemo dobiti, čitatelji bi trebali sami istražiti prije poduzimanja bilo kakvih radnji u vezi s kompanijom i snositi punu odgovornost za svoje odluke, niti se ovaj članak može smatrati savjetom za investiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.