Crypto

Šta je regenerativno finansiranje (ReFi) i kako može uticati na NFT i Web3?

30. septembra, NFT Steez, dvonedeljni Twitter Spaces hosted autora Alysse Expósito i Raya Salmonda, sastao se sa Mashiatom Mutmainnahom da Diskusija kako regenerativno financiranje (ReFi) može pružiti veću dostupnost i inkluzivnost blockchain tehnologiji.

Kao “pokret vođen misijom”, Mutmainnah objašnjava da ReFi omogućava korisnicima da redefinišu svoj odnos sa trenutnim finansijskim sistemom i odnos sa finansijama i bogatstvom.

Trenutno, u mnogim zemljama, milionima ljudi nedostaje osnovni, pravičan pristup finansijskim uslugama koje bi im omogućile da zadovolje svoje svakodnevne potrebe.

Šta ako postoje noviji modeli koji bi to mogli na održiv način ublažiti? Prema Mutmainnahu, ReFi može redefinirati šta novac znači i kako se koristi.

Kakav je uticaj ReFi-ja?

Mutmainnah je naglasio da ReFi podiže svijest o tome kako sadašnji finansijski sistemi funkcionišu na “ekstraktivan” i “eksploatatorski” način. Takođe je napravila poređenje sa brzom modom objašnjavajući da ono što korisniku omogućava da kupi košulju za 5 dolara dolazi na račun dečijeg radnika.

Ovi “ekstraktivni” sistemi više ne rade za ljude jer je osnovni princip ReFi-a pravična dostupnost i distribucija.

Mutmainnah je objasnio da se ReFi često smatra sinonimom za klimu, a iako je to stub, ReFi je omogućio “opipljive i dostupne slučajeve upotrebe”. Korisnici mogu „priključiti“ i učestvovati u modelima i sistemima koji mogu povećati njihov ukupni prosperitet i prosperitet ekosistema.

Stoga se ReFi može smatrati načinom triangulacije elemenata održivosti putem “stabilizacije” klime i “biodiverziteta”, uz istovremeno održavanje ravnopravnog pristupa unutar globalnih zajednica. Ovo ima potencijal za stvaranje novih finansijskih modela i sistema koji mogu povećati prosperitet.

Kako Mutmainnah kaže:

“ReFi pomaže ljudima da promene način na koji se odnose prema novcu.”

Povezano: NFT Steez i suosnivač Lukso istražuju implikacije digitalne samosuverenosti u Web3

Mogu li se Web3 i NFT koristiti za društveno i javno dobro?

Na pitanje da li se NFT-ovi mogu koristiti za društveno i javno dobro, Mutmainnah je naveo pilot program koji je uključivao “program nagrađivanja lojalnosti NFT-a”. Slično Starbucksovom najnovijem NFT programu lojalnosti, Mutmainnah je objasnio kako bi slična šema mogla donijeti pozitivne i održive koristi.

Na primjer, zamislite da kupite NFT koji vlasniku može dati jednu besplatnu kafu na 10 dana. U ovim modelima, NFT mogu donijeti ekonomski izvodljivije koristi od kupovine artikla, a istovremeno donose više svijesti o robi ili usluzi.

Suprotno hajku i spekulacijama koje kruže o NFT-ima 2021. godine, sve više kreatora i platformi se širi i istražuje praktične slučajeve upotrebe od peer-to-peer i peer-to-business inicijativa.

Međutim, to ne znači da usvajanje dolazi s lakoćom. Prema Mutmainnahu, osim NFT-a, postoji mnogo “infrastrukturnih dijelova” koje treba istražiti, uključujući izgradnju dinamičnijih proizvoda koji to omogućavaju.

Mutmainnah je objasnio da je to svojevrsni ples između “učiniti proizvod bez trenja” za neprimjetno usvajanje i osnaživanja korisnika da bude “napredni” korisnik koji preuzima puno “vlasništvo nad svojom imovinom”.

Da čujete više iz razgovora, uključite ga i poslušajte cijelu epizodu NFT Steez-a i obavezno označite svoj kalendar za sljedeću epizodu 7. oktobra u 12:00 EST.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.