Crypto

Šta je Chainlink VRF i kako funkcioniše?

Blockchain tehnologija je pokrenula mnoge aplikacije u posljednjih nekoliko godina, a najpopularnije su kriptovalute. Također je olakšao stvaranje mnogih decentraliziranih, sigurnih i transparentnih tržišta u digitalnoj ekonomiji.

Nudeći daleko više povjerenja budući da se sve transakcije nepromjenjivo bilježe na blockchain-u, ova tehnologija je dobro dopunjena značajkom pametnog ugovora koju je popularizirao Ethereum. Decentralizirane aplikacije (DApps) bazirane na blockchain-u poput Ethereuma ometaju tradicionalne poslove poput maloprodajnog bankarstva i čak uvode slučajeve upotrebe za koje se nikada nije smatralo mogućim.

Proširivanje mogućnosti pametnih ugovora s proročištima

Međutim, da bi Ethereum blockchain podržao razvoj DApp-ova koji nadilaze puko olakšavanje transakcija, oni moraju komunicirati s vanjskim ili izvan lančanim svijetom i integrirati dolazne podatke u pametne ugovore, gdje dolazi u igru ​​blockchain Oracle tehnologija, jačajući pametne ugovore povezujući ih sa stvarnim podacima, događajima i transakcijama. Sada su dostupne mnoge vrste usluga trećih strana, poput ulaznih, odlaznih, softverskih i hardverskih orakula, koji dodatno proširuju broj aplikacija u stvarnom svijetu koje blockchain protokoli mogu pokretati.

Oracle mreže zasnovane na konsenzusu, kao što je Chainlink protokol, pružaju decentralizaciju od kraja do kraja, što je ključno za osiguranje cjelokupnog blockchain ekosistema u kojem djeluju. Osim toga, ova proročišta poboljšavaju performanse, funkcionalnost i interoperabilnost pametnih ugovora kako bi ponudili veći stepen povjerenja i transparentnosti od sistema na lancu.

Ova transformacija će se dogoditi kroz proširenje upotrebe hibridnih pametnih ugovora, koji spajaju specijalna svojstva blockchaina sa jedinstvenim mogućnostima off-chain sistema kao što su Oracle mreže, postižući tako daleko veći doseg i snagu od izolovanih sistema na lancu.

Šta je Chainlink VRF?

Mnogim DApps-ima u blokčein igrama i non-fungible token (NFT) prostoru potreban je izvor otporan na neovlašteno mijenjanje i provjerljiv izvor za generiranje slučajnih brojeva kako bi se pružile napredne funkcionalnosti kao što je izvođenje airdrop-a, izvođenje lutrije ili razvoj igara zasnovanih na šansi.

Povezano: Vodič za početnike za GameFi ekosistem

Chainlinkova Verifiable Random (VRF) funkcija se oslanja na decentraliziranu mrežu proročanstva (DON) kako bi poboljšala postojeće blockchaine pružanjem provjerenih podataka izvan lanca. Može čak i olakšati izvoz blockchain podataka u sisteme izvan blockchain ekosistema. Chainlink VRF pruža kriptografski osiguran slučajnost korištenjem skupa Chainlink čvorova koji prenose podatke u pametne ugovore uz održavanje klasičnog mehanizma konsenzusa kroz komitet ovih čvorova.

Nudeći generiranje slučajnih brojeva (RNG) za pametne ugovore, Chainlink VRF pomaže programerima da izgrade bolje iskustvo korištenjem nasumičnih ishoda u svojim aplikacijama koje pokreće blockchain. Štaviše, nasumičnošću zaštićenom od neovlaštenog pristupa koju pruža Chainlink VRF ne može manipulirati nijedan operater čvora, korisnik ili čak zlonamjerni entitet budući da svako proročište u DON-u ima pridruženi par privatnih i javnih ključeva, gdje se privatni ključ održava izvan lanca. dok se javni ključ objavljuje na lancu.

Kako funkcioniše Chainlink VRF?

Pametni ugovor može koristiti Chainlink VRF za dobivanje sigurnog i provjerljivog slučajnog broja u četiri jednostavna koraka:

Budući da Chainlink VRF koristi dva ključa za generiranje nasumične, ali nepredvidive vrijednosti koja se može provjeriti kroz dokaz ispravnosti, nudi daleko sigurnije i decentraliziranije skladištenje pojedinačnih ključeva za aplikacije sa mogućnošću generaliziranog izračunavanja. Prevazilazeći nedostatke nesigurnih RNG rješenja koja se oslanjaju na računanje van lanca, Chainlink VRF kriptografska verifikacija na lancu kombinuje podatke blokova na lancu koji se koriste kao ulaz za pružanje nepristrasnih i neovlaštenih rezultata koji su sigurni čak i od kompromitovanih orakula u vlastitu mrežu.

Kao rezultat superiornih mogućnosti koje pruža Chainlink-ovo RNG rješenje na lancu, slučajevi upotrebe Chainlink VRF-a uključuju pouzdane aplikacije za pametne ugovore u prostoru decentraliziranih finansija (DeFi), kao što je PoolTogether, gdje omogućava prilično gejmificiranu ličnu uštedu, i Moonbeam gdje pruža podatke o cijenama u realnom vremenu za Polkadot (DOT) programere.

Takođe pomaže da se distribuiraju nepromenljivi tokeni (NFT) na pošten način kao u slučaju Polychain Monsters i uvođenje entropije u igranje na lancu pružanjem proverljivih rešenja slučajnosti kao u slučaju Axie Infinity (AXS). Razvijen kao dio Chainlink 2.0 ekosistema, Chainlink VRF pruža računarske resurse i infrastrukturu potrebnu da pametni ugovori budu sposobni za napredne funkcionalnosti. Zajedno sa drugim DON-ovima, on takođe olakšava okvir opšte namene koji programeri mogu koristiti sa potpunim poverenjem.

Povezano: Axie Infinity (AXS): Vodič za početnike za projekat metaverzuma za igre

Šta je Chainlink VRF v2?

U skladu sa svojom vizijom stalnog nadogradnje funkcija koje se pružaju preko svojih DON-ova, Chainlink je predstavio Chainlink VRF v2 sa nekoliko poboljšanja koja se vrte oko toga kako programeri mogu finansirati i zahtijevati nasumičan odabir za svoje pametne ugovore.

Ovo uključuje mogućnost generiranja više nasumičnih izlaza u jednoj transakciji na lancu, smanjujući vrijeme potrebno za odgovor, a istovremeno smanjujući troškove transakcije ili naknade za plin. Također omogućava do 100 adresa pametnih ugovora za financiranje zahtjeva za provjerljivu nasumičnost sa jednog računa sa stanjem pretplate LINK, kojim bi upravljao programer ili vlasnik pretplate.

Dodatno, Chainlink VRF v2 uvodi aplikaciju Subscription Manager koja dozvoljava programerima da unaprijed finansiraju višestruke zahtjeve za slučajnost koristeći jedan balans tokena LINK, uklanjajući potrebu za prijenosom tokena za svaki zahtjev i dodatno smanjujući primjenjive VRF naknade za lančanu vezu.

U stvari, čak dozvoljava programerima da prilagode ograničenje plina za povratni poziv kada njihove aplikacije za pametne ugovore dobiju provjerenu slučajnost i omogućava složeniju logiku u funkciji zahtjeva za povratni poziv. Iako su ograničenja gasa viša od onih postavljenih u Chainlink VRF, ona zavise od osnovnog blockchaina koji se koristi i jasno su definisana na stranici adresa VRF ugovora.

Prednosti Chainlink VRF v2 također uključuju veću mogućnost prilagođavanja budući da programeri sada mogu definirati koliko je potvrda blokova potrebno prije nego što se nasumični broj generiše i isporuči na blockchain.

Sa rasponom od tri do 200 blokova, programeri mogu odabrati optimalan broj blokova prije nego što se generira slučajnost, štiteći na taj način svoje aplikacije od reorganizacije blokova, dok i dalje osiguravaju daleko manje vrijeme kašnjenja od zahtjeva do konačnog odgovora. Sa Chainlink VRF v2, programeri sada mogu pristupiti visoko skalabilnim, gasno efikasnim i konfigurabilnim nasumičnim načinima na lancu, koji mogu otključati još veće funkcionalnosti za NFT i DA aplikacije za igre.

Kao rezultat stalnog uvođenja poboljšanja od strane Chainlinka, njegova VRF aplikacija se pojavljuje kao de facto izbor za većinu programera koji grade DApp-ove na Ethereum mreži. Ispunjavajući obećanje da će olakšati uvođenje dokazano sigurnih aplikacija zasnovanih na blockchain-u, Chainlink VRF omogućava programerima da kreiraju praktičnije aplikacije koje se mogu pouzdano povezati s podacima iz stvarnog svijeta.

S obzirom na to da se blockchains sada može povezati s vanjskim izvorima podataka na način bez povjerenja, Chainlink VRF predstavlja veliki korak naprijed u prostoru blockchain tehnologije jer daje programerima mogućnost da pomaknu granice Metaverzuma kakvog ga sada poznajemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *