Crypto

Sprovođenje se nastavlja sa Bitzlato akcijom — Zakon dešifrovan, 16.-23. januara.

Dobra vijest protekle sedmice je da je Bitcoin (BTC) nastavio sa pregledom, čineći oko 10% porasta od 16. do 23. januara. zakon.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država pokrenulo je „veliku međunarodnu akciju provođenja kriptovaluta“ protiv kineske kripto firme Bitzlato i uhapsilo njenog osnivača Anatolija Legkodymova. Izvršitelji smatraju da je Bitzlato “primarna briga za pranje novca” povezana s ruskim ilegalnim finansijama. Iako je razmjena privukla malo pažnje do akcije DOJ-a, dobila je 206 miliona dolara od darknet tržišta, 224,5 miliona dolara od prevara i 9 miliona dolara od napadača ransomware-a.

Mreža za borbu protiv finansijskih zločina Sjedinjenih Američkih Država (FinCEN) navodi da je Binance berza kriptovaluta bila među „tri prve strane primaoca” Bitzlato u pogledu Bitcoin transakcija. Međutim, ne spominje Binance među najvećim partnerima koji šalju na zlonamjernu berzu.

Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država (SEC) pratila je Komisiju za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) u podnošenju paralelnih tužbi protiv korisnika kriptovaluta koji navodno stoji iza višemilionske eksploatacije decentralizovane berze Mango Markets. Avraham Eisenberg je navodno manipulirao tokenom upravljanja MNGO Mango Markets-a kako bi ukrao kriptovalute u vrijednosti od oko 116 miliona dolara sa platforme.

Iran i Rusija žele da izdaju novi stabilcoin podržan zlatom

Centralna banka Irana navodno sarađuje s ruskom vladom na zajedničkom izdavanju nove kriptovalute podržane zlatom. „Token regiona Perzijskog zaliva“ služio bi kao način plaćanja u spoljnoj trgovini. Stablecoin ima za cilj omogućiti prekogranične transakcije umjesto fiat valuta kao što su američki dolar, ruska rublja ili iranski rijal. Navodno bi potencijalna kriptovaluta funkcionisala u posebnoj ekonomskoj zoni u Astrahanu, gde je Rusija počela da prihvata iranske pošiljke tereta.

nastavi čitati

EU po drugi put odgađa konačno glasanje o MiCA

Konačno glasanje o dugoočekivanom skupu kripto pravila Evropske unije (EU), poznatom kao regulativa o tržištima kripto imovine (MiCA), odgođeno je za april 2023. To je drugo odlaganje konačnog glasanja, koje je prethodno odgođeno od novembra 2022. do februara 2023. Najnovije kašnjenje je zbog tehničkog problema zbog kojeg službeni dokument od 400 stranica nije mogao biti preveden na 24 službena jezika EU. Pravni dokumenti poput MiCA, koji su sačinjeni na engleskom, moraju biti u skladu sa propisima EU i biti objavljeni na sva 24 službena jezika unije.

nastavi čitati

Japanski regulatori žele da se kriptovalute tretiraju kao tradicionalne banke

„Ako želite da implementirate efikasnu regulativu, morate da radite isto kao što regulišete i nadzirete tradicionalne institucije“, rekao je medijima zamenik generalnog direktora Biroa za razvoj strategije i menadžment Agencije za finansijske usluge, Mamoru Yanase. Yanase je dodao da zemlje “trebaju čvrsto zahtijevati” mjere zaštite potrošača od kripto berzi. Također su postavljeni zahtjevi za sprječavanje pranja novca, snažno upravljanje, interne kontrole, reviziju i otkrivanje podataka za kripto brokerske kuće.

nastavi čitati

Dalje čitanja

Bezgotovinski novac: Norveški projekat digitalne valute postavlja pitanja o privatnosti

Današnja iteracija DeFi-ja mogla bi biti kriminalizirana do 2025. Evo kako bi mogla izgledati njegova zamjena

FTX posljedice: SBF suđenje bi moglo predstavljati presedan za kripto industriju

Kripto će igrati “glavnu ulogu” u trgovini UAE, rekao je ministar vanjske trgovine

Centralnoafrička Republika razmatra pravni okvir za usvajanje kriptovaluta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *