Crypto

Španska centralna banka odobrila je pilot tokena vezanih za euro kao dio Sandbox inicijative: Izvještaj

Finansijski sandbox ar Banke Španije, ili Banco de España, navodno je odobrio projekat fintech kompanije Monei testiranja tokena povezanog s eurom.

Prema izvještaju španske novinske kuće Cinco Días od 18. januara, Banka Španije dala je zeleno svjetlo Moneiju da izda svoj EURM token kao dio faze testiranja koja će trajati između 6-12 mjeseci. Peščanik je imao za cilj uspostavljanje kontrolisanog okruženja za testiranje projekata finansijskih inovacija u Španiji pod nadzorom organa centralne banke.

U sklopu EURM-ove faze testiranja, građani Španije koji ispunjavaju uslove sa telefonskim brojem će navodno moći da pošalju protuvrijednost od 10 eura koristeći digitalno sredstvo. Digitalni tokeni će navodno biti podržani 1:1 sa fizičkim eurom koji se održava u Banco Bilbao Vizcaya Argentaria i Caixabank.

“Budućnost plaćanja je digitalna”, rekao je izvršni direktor i osnivač Moneija Álex Saiz Verdaguer. “Ovo je naša prilika da pokažemo ostatku Evrope i svijeta da smo na čelu.”

Banka Španije najavila je pokretanje vlastite “ekskluzivne” veleprodajne digitalne valute centralne banke, ili CBDC, u decembru 2022. Iako Moneijev projekat nije CBDC izdat od strane Evropske centralne banke ili ECB, Verdaguer je rekao testirajući ga preko španske centralna banka bi mogla postaviti temelje za takav token:

“[The Bank of Spain] može sjesti s ECB-om i reći da imamo proizvod, da je reguliran i nadgledan i da se odatle oblikuje.”

Povezano: Cosmos EUR stablecoin projekat se povlači nakon 2 godine

ECB je u julu 2021. objavila da je pokrenula dvogodišnju fazu istrage za digitalni euro, sugerirajući u to vrijeme potencijalno objavljivanje 2026. Centralna banka je od tada izdala izjave i radne dokumente fokusirane na dizajn i karakteristike CBDC-a , a očekuje se da će Upravno vijeće ECB-a razmotriti rezultate istražne faze u trećem kvartalu 2023. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *