Crypto

Spajanje: Top 5 zabluda o očekivanoj nadogradnji Ethereuma

Uzbuđenje oko predstojeće nadogradnje Ethereuma (ETH), The Merge, koja uključuje spajanje dva blockchaina — Mainnet Ethereum i Beacon Chain — nesvjesno je podstaklo glasine širom zajednice.

Nazvano najznačajnijom nadogradnjom u istoriji Ethereuma, spajanje zaista označava kraj proof-of-work (PoW) za Ethereum blockchain. Međutim, evo pet zabluda koje se ističu među ostalima.

Zabluda 1: Naknade za Ethereum plin će se smanjiti nakon spajanja

Predstojeća nadogradnja Ethereuma će smanjiti Ethereumove zloglasne naknade za gas (transakcione naknade) jedna je od najvećih zabluda koja kruži među investitorima. Dok su smanjene naknade za gas na vrhu liste želja svakog investitora, The Merge je promena mehanizma konsenzusa koji će prebaciti Ethereum blockchain sa PoW na proof-of-stake (PoS).

Umjesto toga, smanjenje naknada za plin u Ethereumu će zahtijevati rad na proširenju mrežnog kapaciteta i propusnosti. Zajednica programera trenutno radi na zbirnoj mapi puta kako bi transakcije bile jeftinije.

Zabluda 2: Ethereum transakcije će biti brže nakon spajanja

Sigurno je pretpostaviti da Ethereum transakcije neće biti primjetno brže. Međutim, postoji nešto istine u ovoj glasini, jer Beacon Chain dozvoljava validatorima da objave blok svakih 12 sekundi, što na Mainnetu iznosi otprilike 13,3 sekunde.

Iako programeri Ethereuma vjeruju da će prelazak na PoS omogućiti povećanje proizvodnje blokova za 10%, neznatno poboljšanje će ostati neprimijećeno od strane korisnika.

Zabluda 3: Spajanje će rezultirati prekidom rada Ethereum blockchaina

Suprotno zabludama koje predviđaju pozitivne rezultate za Ethereum od The Merge, popularne glasine sugeriraju da će planirana nadogradnja trenutno ukloniti Ethereum blockchain.

Programeri ne predviđaju zastoje jer blokovi prelaze sa izgradnje pomoću PoW-a na izgradnju pomoću PoS-a.

Zabluda 4: Investitori će moći povući uloženi ETH nakon spajanja

Uloženi ETH (stETH), kriptovaluta podržana 1:1 od strane ETH, trenutno leži zaključana na Beacon lancu. Iako bi korisnici voljeli da mogu povući svoje stETH fondove, zajednica programera je potvrdila da nadogradnja ne olakšava ovu promjenu.

Povlačenje steteth holdinga će biti dostupno tokom sljedeće velike nadogradnje nakon spajanja, poznate kao nadogradnja u Šangaju. Kao rezultat toga, imovina će ostati zaključana i nelikvidna najmanje 6-12 mjeseci nakon spajanja.

Zabluda 5: Validatori neće moći povući ETH nagrade do nadogradnje u Šangaju

Dok stETH ostaje blokiran za investitore sve dok se povlačenja ne nastave nakon nadogradnje Shangai-a, validatori će imati trenutni pristup nagradama za naknade i maksimalnoj vrijednosti koja se može izdvojiti (MEV) zarađenoj tokom prijedloga bloka od sloja za izvršenje ili Ethereum Mainneta.

Kako naknada naknade neće biti novoizdati tokeni, ona će odmah biti dostupna validatoru.

Povezano: Ethereum će nadmašiti Visu sa zkEVM Rollups, kaže suosnivač Polygona

Deleći svoje mišljenje o neiskorišćenom potencijalu Ethereuma, suosnivač Polygona Mihailo Bjelić rekao je za Cointelegraph da će zkEVM Rollups, novo rešenje za skaliranje za Ethereum, omogućiti da protokol pametnih ugovora nadmaši Visa u smislu protoka transakcija.

Sandeep Nailwal, drugi suosnivač Polygona, ponovio je Bjelićeve misli dok je zamislio rješenje kojim se smanjuju Ethereum naknade za 90% i povećava propusnost transakcija na 40-50 transakcija u sekundi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *