Crypto

Spajanje Ethereuma je završeno: Evo šta slijedi

Ethereum blockchain je uspješno završio svoj prelazak sa proof-of-work na proof-of-stake (PoS) konsenzus nakon spajanja Mainneta i Beacon lanca.

Spajanje se dogodilo 15. septembra kada je mreža bez problema prešla na PoS, vidjevši da su rudari zasnovani na hardveru zamijenjeni validatorima koji ulažu Ether (ETH) za obradu transakcija, dodavanje novih blokova i održavanje mreže.

Najrelevantnije pitanje u prostoru kriptovaluta je, šta se dalje dešava? Ethereum fondacija je oduvijek radila na dugoj mapi razvoja, a spajanje nije ništa drugačije.

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin ranije je iznio postepeni proces u pet koraka koji će dovesti blokčein pametnog ugovora do onoga što je opisao kao ‘Endgame’ razvoja Ethereuma.

Krajnji cilj bi bio da mreža bude sposobna za visoku frekvenciju blokova i veličinu bloka, kao i sposobnost da obrađuje hiljade transakcija u sekundi, a da pritom ostane dovoljno nepovjerljiva i otporna na cenzuru.

The Merge

Spajanje je bio prvi korak u ovom petodijelnom procesu, koji je od tada razrađen od strane brojnih Ethereum programera, učesnika ekosistema i komentatora. Ključna promjena spajanja je drastično smanjenje potrošnje energije, smanjenje potrošnje energije Ethereuma za 99%.

Nekoliko sati prije spajanja, Buterin je citirao procjenu istraživača Ethereuma Justina Drakea da bi ovaj događaj također smanjio globalnu potrošnju električne energije za 0,2%.

Druga važna promjena koju je donio prelazak na PoS je smanjeno izdavanje ETH-a kroz nagrade validatorima za njihov rad na održavanju mreže, čime ETH postaje deflaciona imovina.

The Surge

2023. je predviđena kao godina u kojoj će Ethereum implementirati sharding, važan korak u povećanju skalabilnosti sposobnosti blockchaina za pohranjivanje i pristup podacima.

Ethereum Foundation opisuje sharding kao proces horizontalnog odvajanja baze podataka kako bi se proširio radni opterećenje mreže. Ethereum će koristiti dijeljenje u sinergiji sa zbirnim slojem 2 tako što će podijeliti veliku količinu podataka preko mreže.

Ovo je predviđeno da se smanji zagušenje mreže i poveća broj transakcija u sekundi. To je decentralizovana alternativa pravljenju baze podataka većom, ublažavajući potrebu za validatorima da sami pohranjuju sve podatke mreže što bi zahtevalo moćan hardver.

To također znači da bi prosječan korisnik mogao pokrenuti Ethereum čvor ili klijente na ličnim uređajima kao što su PC i mobilni uređaji, čineći mrežu robusnijom zbog povećane decentralizacije.

The Verge, Purge i Splurge

Posljednja tri koraka u tekućem razvoju Ethereuma nakon spajanja će se dogoditi u narednih nekoliko godina.

Rub je treći dio tekuće mape puta Ethereuma koju je iznio Buterin. Bez da budemo previše tehnički, ovaj korak će uključivati ​​uvođenje verkle stabala, što će optimizirati skladištenje podataka i veličinu čvora.

Kao što je Buterin objasnio u dubokom zaronu u junu 2021., verkle stabla služe sličnu funkciju kao i merkle stabla, koja zbrajaju sve transakcije u bloku i proizvode dokaz cijelog skupa podataka za korisnika koji želi provjeriti njihovu autentičnost:

“Ključno svojstvo koje Verkle stabla pružaju je da su mnogo efikasnija u veličini dokaza.”

Kriptografija je malo složenija, ali Buterin je naglasio da bi smanjenje veličine podataka dokaza bilo dovoljno da klijenti bez državljanstva budu održivi.

Čišćenje će uključivati ​​uklanjanje rezervnih istorijskih podataka u nastojanju da se smanji zagušenje mreže čišćenjem suvišnih podataka. Ovo će u suštini smanjiti količinu podataka koju treba pohraniti validator, a Buterin promiče ovaj korak kako bi omogućio mreži da obrađuje oko 100.000 transakcija u sekundi.

Šta još treba da znam?

Kao što je Cointelegraph prethodno istražio, akteri koji žele postati puni validatori Ethereum blockchaina moraju uložiti 32 ETH da bi to učinili. Uobičajena zabluda je bila da bi ovi akteri mogli ukloniti svoj uloženi ETH kada se spajanje završi.

Kako bi osigurali stabilnost mreže, validatori će moći povući svoj uloženi ETH tek kada se izvrši nadogradnja u Šangaju, koja je predviđena da se dogodi u narednih 12 mjeseci. Validatori također mogu primati naknade za obradu transakcija (vrijednost koja se može izdvojiti iz rudara) – koja se pripisuje njihovom računu validatora bez udjela.

Leave a Reply

Your email address will not be published.