Crypto

S&P Global snizio kreditni rejting Coinbase zbog slabe zarade u drugom kvartalu, pritiska konkurencije

Najveća američka burza kriptovaluta Coinbase snizila je dugoročni kreditni rejting emitenta sa BB+ na BB status od strane rejting agencije S&P Global nakon posljednjeg izvještaja o zaradi ove godine.

Agencija je potvrdila smanjenje rejtinga u napomeni u četvrtak, ukazujući na slabiji učinak Coinbasea u drugom kvartalu 2022. kao pokretački faktor. Naglašen je i pojačan konkurentski rizik u sektoru razmjene kriptovaluta, pri čemu je Coinbase ove godine izgubio tržišni udio u odnosu na konkurenciju.

“Negativna perspektiva odražava neizvjesnost u pogledu trajanja pada tržišta kriptovaluta i sposobnosti kompanije da efikasno posluje razumnim upravljanjem operativnim troškovima.”

Smanjenje ocjene je također odrazilo potencijal za “daljnje pogoršanje tržišnog udjela” uzrokovano konkurentskim okruženjem i regulatornim rizikom. Agencija je zabilježila da je ukupan obim trgovanja na Coinbaseu opao za 30% na kvartalnom nivou, dok je ukupan obim spot trgovanja kriptovalutama na svim mjestima pao za samo 3%, što je dovelo do nižeg tržišnog udjela.

U bilješci se priznaje da je spot trgovanje postalo koncentrisanije među kreatorima tržišta i firmama koje se bave visokom frekvencijom, od kojih Coinbase ima daleko manji tržišni udio.

Tekuće tržište kriptovaluta također je ostavilo traga, a S&P Global ističe da je ukupna aktiva na Coinbaseu pala za 63% na 96 milijardi dolara u odnosu na prvi kvartal, što je potaknuto oslabljenim vrijednostima kriptovaluta i neto odlivom od institucionalnih klijenata.

Povezano: Coinbase je u Q2 izgubio 1,1 milijarde dolara zbog ‘brze i žestoke’ kripto pada

Binanceov potez da ukine svoje naknade za trgovanje bitkoinima širom svijeta također je naveo rejting agenciju da vjeruje da bi Coinbase mogao biti primoran da preispita vlastite strukture naknada, koje ostaju glavni izvor prihoda za kompaniju:

“Vjerujemo da bi veće naknade za trgovanje na Coinbaseu u poređenju sa sličnim kompanijama, u kombinaciji s tako agresivnim cijenama konkurencije, mogle povećati rizik od kompresije naknada u maloprodajnom kanalu (koji je generirao oko 80% ukupnih prihoda kompanije u prvoj polovini 2022.) .”

Regulatorni pritisci su također zabrinjavajući, a Coinbase je pod lupom tekućih istraga o svojim programima za ulaganje i klasifikaciji različitih tokena kriptovaluta navedenih na listi. Bivši zaposlenik Coinbasea također je optužen za prijevaru s vrijednosnim papirima od strane US SEC u julu 2022., što je razmjenu dodatno stavilo pod mikroskop.

Uprkos smanjenju rejtinga, S&P Global očekuje da će Coinbase održati “nizak ukupni rizik” uprkos makro faktorima koji su pogoršali nedavni pad tržišta kriptovaluta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *