Crypto

Solana se pridružuje redovima FTT-a, LUNA sa SOL-om padom od 97% u odnosu na vrhunac — Je li moguć povratak?

Solana (SOL), kriptovaluta koju je nekada podržavao Sam Bankman-Fried, smanjila je neke gubitke 30. decembra, dan nakon što je pala na najniži nivo od februara 2021. godine.

Cijena Solane pala je 97% u odnosu na vrhunac iz novembra 2021

Na dnevnom grafikonu, SOL-ova cijena se oporavila na oko 10,25 dolara, što je više od 20% u odnosu na najniži nivo prethodnog dana od otprilike 8 dolara.

SOL/USD sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

Ipak, unutardnevni oporavak nije učinio malo da nadoknadi ukupni medvjeđi trend – pad od 97% u odnosu na njegov rekordni vrh od 267,50 dolara u novembru 2021. i pad od preko 20% u protekloj sedmici.

Ali dok je godina bila brutalna za tržišta, Solana se sada pridružuje redovima tokena s najlošijim učinkom u 2022. godini, odnosno FTX tokena i LUNA, koji su pali za oko 98%.

FTT (crvena) naspram LUNA (zelena) naspram SOL (plava) performanse od novembra 2021. Izvor: TradingView

SOL cijena bi se mogla oporaviti za 50%

Međutim, najnoviji skok cijene Solane nagovještava mogućnost većeg porasta u 2023.

To je prvenstveno zbog Doji-ja – uzorka svijeća koji se formira kada se imovina otvara i zatvara blizu ili na istom nivou u određenom vremenskom okviru. SOL je formirao nešto što je izgledalo kao “standardni Doji” na svom dnevnom grafikonu 29. decembra.

Tradicionalni analitičari smatraju Doji kao potencijalni obrazac svijećnjaka za preokret, s obzirom da pokazuje da su medvedi i bikovi u pat poziciji. Stoga, iz tehničke perspektive, Doji formacija tokom dugog perioda uzlaznog trenda može sugerisati preokret na medvedima u nastajanju, i obrnuto.

SOL-ov Doji se pojavio nakon dugog perioda pada, kao što je prikazano na dnevnom grafikonu ispod. To, zajedno sa očitavanjem indeksa relativne snage preprodanosti (<30) tokena, sugerira da bi se produženi bikovski preokret mogao dogoditi 2023. godine.

SOL/USD dnevni grafikon cijena sa Doji uzorkom svijećnjaka. Izvor: TradingView

Primarni cilj SOL-a je oko 15 dolara, što je više od 50% u odnosu na trenutne nivoe cijena. Nivo od 15 dolara služi kao otpor od 13. novembra 2022. godine.

Borba protiv negativnih osnova

Solana se pojavila kao jedna od kriptovaluta s najlošijim učinkom u 2022., sa gubicima od godine do danas blizu 97%. Za usporedbu, ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je za samo 65% u istom periodu.

Povezano: Pukao je ‘mjehur svega’: Najgora godina za američke dionice i obveznice od 1932.

Nekoliko razloga moglo bi objasniti slabe performanse SOL-a u 2022. godini, kao što su Fed-ov jastreb, Solanini periodični zastoji, hakiranje od 200 miliona dolara na jedan od povezanih novčanika i vjerovatna izloženost FTX-u.

Ranije u decembru, Anatolij Jakovenko, suosnivač Solana Labs Inc., pojasnio je da skoro 80% projekata na Solaninom blockchainu uopšte nije bilo izloženo FTX-u, navodeći da njihova platforma ima više od ugašene kripto berze.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *