Crypto

Solana krivi Slope novčanik za hakiranje, dok Slope kaže da ‘Ništa još nije čvrsto’

Tim koji stoji iza Solana (SOL) blockchaina povezao je rasprostranjeni hak koji je uticao na preko 8.000 novčanika i rezultirao gubitkom sredstava u vrijednosti od preko 8 miliona dolara na zatvorenom izvoru Nagib novčanik.

“Nakon istrage programera, ekosistemskih timova i sigurnosnih revizora, čini se da su pogođene adrese u jednom trenutku kreirane, uvezene ili korištene u aplikacijama za mobilni novčanik Slope”, službeni Solana Status Twitter nalog rekao je.

U zvaničnom saopštenju Slope nije ni potvrdio ni odbacio tvrdnju, ali je rekao da “još ništa nije čvrsto” i da trenutno imaju “neke hipoteze o prirodi kršenja”.

“Aktivno provodimo interne istrage i revizije, radeći s vrhunskim grupama za eksternu sigurnost i reviziju”, rekao je tim Slopea, tražeći od korisnika da kreiraju novi i jedinstveni novčanik sa početnim frazama i prenesu svu svoju imovinu u ovaj novi novčanik.

Slope je web-based, non-custodial kripto novčanik i proširenje preglednika koje omogućava korisnicima da upravljaju imovinom na Solana blockchainu.

Kako je objavljeno, tekući hak u Solani koji je uticao na više od 8.000 novčanika oduzeo je milionske iznose od korisnika. Tačan iznos izgubljenih sredstava varirao je između 4,5 miliona dolara i 8 miliona dolara, u zavisnosti od izvora, ali prema kontrolnoj tabli koju je obezbedio alat za skeniranje za ekosistem Solana, Solscanu 7:30 UTC u četvrtak ujutro, do sada je u novčanike hakera prebačeno ukupno 8,58 miliona dolara.

Tim Solane odbacio je svaku mogućnost da je hakiranje rezultat greške sa osnovnim kodom blockchaina. “Izgleda da se ne radi o grešci sa Solana jezgrom koda, već u softveru koji koristi nekoliko softverskih novčanika popularnih među korisnicima mreže”, rekao je tim.

The Fantom Wallet tim, koji je prethodno uvjeravao korisnike da Solana hakiranje nije “problem specifičan za Phantom” uprkos činjenici da su neki Phantom novčanici ispražnjeni, primetio da su vlasnici tih novčanika prethodno bili u interakciji sa Slope novčanikom.

“Phantom ima razloga vjerovati da su prijavljeni eksploatacije uzrokovane komplikacijama u vezi s uvozom naloga na i sa Slopea”, tim Phantoma tweeted.

U međuvremenu, kripto programer koji se zove Foobar na Twitteru tvrdio da Slope novčanik možda ima evidentirane izvorne fraze otvorenog teksta na sopstvenim centralizovanim serverima.

“Bože moj, pa je Slope slao običan tekst privatni ključ i osnovne fraze na server”, kripto veteran Adam Cochran rekao je. “Ne postoji apsolutno nikakav prihvatljiv dizajnerski razlog za to. Očekivao sam da se string negdje dodaje pogrešno kao curenje, ali ovo je označeno… koji vrag?”

Široko rasprostranjeni hak je navodno počeo u utorak, kada su korisnici počeli prijavljivati ​​da su njihova sredstva bez njihovog znanja ispuštena iz velikih vrućih novčanika, uključujući Phantom, Slope i TrustWallet. Neki pogođeni korisnici tvrdio da nisu stupili u interakciju ni sa jednim ugovorom više od 40 dana.

Blockchain sigurnosne firme su brzo utvrdile da su transakcije potpisali stvarni vlasnici, što ukazuje na neku vrstu kompromisa privatnog ključa. Hak nije uticao na hardverske novčanike.

Primjetno je, uprkos velikom obimu hakovanja, Solanin izvorni token SOL se prilično dobro održao. U 7:30 UTC u četvrtak ujutro, trguje se na 39,32 USD, što je rast od 1,8% u jednom danu i pad od 2,3% u sedmici.

____


– SOL pada jer su hiljade novčanika napadnute na Solanu, milioni dolara ukradeni
– 9 miliona USD vraćeno Nomadu

– Nova grupna tužba protiv Solane u Kaliforniji
– Crema Finance na bazi Solane gubi skoro 9 miliona USD u napadu Flash Loan

– Kako Solana planira sopstveni blokčejn telefon, šta se dogodilo sa pionirima?
– Solana doživjela 5. kvar u 2022., SOL Roni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *