Crypto

Solana hakovana kriptovaluta mogla bi se smatrati poreznim gubitkom: Stručnjaci

Za nesretne kripto investitore koji žele da limune pretvore u limunadu – ispostavilo se da se digitalna imovina izgubljena tokom eksploatacije ili hakovanja potencijalno može smatrati gubitkom poreza, pod uslovom da živite u pravoj zemlji, rekli su stručnjaci za Cointelegraph.

Nakon vijesti da je kompromitovano više od 8.000 Solana novčanika i da je oko 8 miliona dolara u kriptovalutama ukradeno zbog proboja sigurnosti u mreži dobavljača Web3 novčanika Slope, ovo bi mogla biti neka prijeko potrebna utjeha.

U prepisci s Cointelegraphom, Shane Brunette, izvršni direktor australskog CryptoTaxCalculatora, potvrdio je da se kriptovaluta izgubljena hakom ili eksploatacijom može proglasiti gubitkom za porezne svrhe u određenim jurisdikcijama.

“To znači da se originalni iznos koji ste platili za imovinu(a) može koristiti za kompenzaciju drugih kapitalnih dobitaka.”

Na pitanje da li postoje slične odredbe u drugim poreskim jurisdikcijama osim Australije, zemlja u kojoj se nalazi dobavljač poreskog softvera, Brunette, je odgovorila:

„Mnoge zemlje imaju odredbe koje dozvoljavaju ove vrste poreskih olakšica […] međutim, trebali biste blisko sarađivati ​​s lokalnim poreznim stručnjakom i pobrinuti se da zadržite adekvatan dokaz o gubitku.”

Danny Talwar, šef porezne službe u Koinlyju, potvrdio je isto za Cointelegraph, naglašavajući međutim da se u Australiji mora pokazati dokaz da je izgubljena kriptovaluta bila pod njihovom kontrolom u vrijeme kada je ukradena.

“Da biste potraživali kapitalni gubitak zbog hakovane kriptovalute, morat ćete pokazati dokaze Australijskoj poreznoj upravi (ATO) da je kripta izgubljena i da je bila pod vašom kontrolom.”

Talwar je također rekao da je od ključne važnosti da porezna uprava ima dovoljno dokaza da je kriptovaluta nepovratna, sugerirajući korištenje alata blockchain explorera kao što su Etherscan i Solscan za legitimne dokaze o odredišnoj adresi hakera — što također može pružiti dokaz o velikom broju hakovana sredstva.

Prema australskim poreznim zakonima, svaki dokaz o hakiranju također mora uključivati ​​datume kada su privatni ključevi nabavljeni ili izgubljeni i sve povezane adrese novčanika.

Povezano: Novčanici Solane ‘ugroženi i napušteni’ jer su korisnici upozoravali na rješenja za prevare

Nažalost za kripto investitore sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, tvrdnja o hakovanoj kriptovaluti kao poreznom gubitku više nije moguća zbog porezne reforme uvedene 2017. godine, prema blog postu CryptoTaxCalculatora.

Za one koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi, stvari su malo složenije, ali zahtjev za porezni gubitak je moguć ako su investitori voljni proći kroz jedinstvene korake koje postavlja porezni ured svake zemlje.

Otprilike 2,6 milijardi dolara u digitalnoj imovini izgubljeno je od strane hakera i podlih aktera samo ove godine, a napadi na unakrsne mostove čine 69% ukupnog izgubljenog iznosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *