Crypto

Solana fondacija izgubila skoro 200 miliona dolara nakon kolapsa FTX-a – ovo je ono što trebate znati

Fondacija Solana izgubila je blizu 200 miliona dolara u epskom kolapsu kripto mjenjačnice FTX i kaže da ostaje otvoreno pitanje može li se išta od toga povratiti nakon bankrota.

Prema novom ažuriranom izvještaju, Fondacija Solana je 6. novembra, datuma kada je berza prestala da obrađuje isplate kupaca, držala približno 1 milion dolara u gotovini, 3,43 miliona FTT tokena i 134,54 miliona SRM tokena na FTX-u.

Koristeći cijene neposredno prije kolapsa kada se FTT trgovao za 22 dolara i SRM za oko 0,8 dolara, ova digitalna imovina je zajedno vrijedila 183 miliona dolara.

Osim toga, Fondacija je također rekla da posjeduje približno 3,24 miliona dionica u FTX Trading LTD, glavnom korporativnom entitetu iza FTX.com. Međutim, gubitak od ovih dionica je teže procijeniti s obzirom na to da FTX nije bila kompanija kojom se javno trguje.

Krug finansiranja početkom 2022. procijenio je FTX na oko 32 milijarde dolara.

Fondacija je u svom izvještaju naglasila da nije imala SOL tokene na FTX.com u vrijeme kolapsa. Takođe je jasno stavio do znanja da je milion dolara u gotovini koji se drži na berzi imao “zanemarljiv” uticaj na njeno poslovanje i rekao je da čini manje od 1% ukupnih gotovinskih rezervi.

“U svjetlu dobrovoljnog stečajnog postupka iz poglavlja 11 koji je FTX/Alameda objavila 11. novembra, ne znamo kako će ova i druga imovina FTX/Alameda biti namirena nakon postupka iz poglavlja 11”, napisala je Fondacija Solana u svom izvještaj o imovini koja se drži na berzi.

Solana i SBF

Solana i ekosistem koji je okružuje široko se smatra da su unutar sfere uticaja Sama Bankman-Frieda. I iako nije imao formalnu vezu s tim, bivši šef berze bio je rani investitor u Solanu preko svoje trgovačke firme Alameda Research.

Kao rezultat percipirane veze između Bankman-Frieda i Solane, cijena SOL-a je naglo udarila kako se drama oko FTX-a odvijala.

Tokom kolapsa FTX-a između 6. i 9. novembra, cijena SOL-a je pala za više od 60% na najniži nivo 9. novembra od 12,37 dolara. Poređenja radi, Ethereumov izvorni token ETH pao je za nešto više od 30% u istom vremenskom periodu.

Početkom ove godine SOL se trgovao po cijeni od blizu 180 dolara. Cijena u vrijeme pisanja je iznosila 14,2 dolara.

FTX je 11. novembra podnio zahtjev za stečaj u skladu sa Poglavljem 11, a Sam Bankman-Fried je istog dana dao ostavku na mjesto izvršnog direktora.

Među onima koji su komentirali nagli pad cijena SOL-a nakon kolapsa FTX-a bio je Chris Burniske, partner u kripto-fokusiranoj firmi rizičnog kapitala Placeholder koji je rekao da SOL “čisti sve osim onih koji su najposvećeniji”.

Međutim, dodao je da dugoročno ostaje bikovski i rekao da ga pad cijene podsjeća na pad ETH-a na ispod 100 dolara tokom posljednjeg medvjeđeg tržišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.