Crypto

Sjajne vijesti: NFT-ovi koji se primjenjuju na novčane naknade predstavljaju ‘nova klasa imovine’, Južna Koreja kupuje NFT-ove od CBDC-a i još mnogo toga

Royalty koji nameće NFT da bude ‘nova klasa imovine’: izvršni direktor Magic Eden

Jack Lu, izvršni direktor tržišta nezamjenjivih tokena (NFT) sa sjedištem u Solani, Magic Eden, iznio je ideju o NFT-ovima dizajniranim da nametnu autorske naknade.

Lu je rekao u obraćanju na Solaninoj konferenciji Breakpoint 2022. 5. novembra da bi ovi NFT mogli „dati povod za novu klasu imovine“ dok se svemir bori sa debatom oko autorskih naknada za izbor.

Dodao je da je “kreatorima potreban model održivog prihoda” i iako su autorski honorari jedan od tih modela, “ne postoji način” da se oni nametnu “trenutnim dizajnom”, ali je dodao da postoji “mnogo novih inovacija koje bi im mogle biti dostupne. ”

Lu je primetio da je tokom proteklih meseci Magic Eden razgovarao sa „desetinama, ako ne i 100“ NFT kreatora u različitim slučajevima upotrebe NFT-a i da su otkrili da su njihove potrebe „zapravo veoma, veoma različite“.

“Postoji prava prilika da se stvori nova klasa imovine, a ova klasa imovine će imati posebna svojstva, ali i posebne kompromise. Tako bi mogao nametnuti autorske naknade na tehnološki visokom tehnološkom nivou.”

Ti “ustupci” bi značili da će kreatori NFT-a imati “neki nivo kontrole”, objasnio je Lu, ali je dodao u razgovorima koje je Magic Eden vodio sa kreatorima i vlasnicima da su “voljni prihvatiti neke od ovih kompromisa” kako bi osigurali da bi mogli da ostvare svoje poslovne modele.

Prema Luu, Magic Eden bi trebao lansirati sredstvo “sljedeće sedmice” koje može nametnuti tantijeme u partnerstvu sa Cardinalom, protokol koji omogućava NFT uslovno vlasništvo i pretraživač Brave orijentiran na privatnost.

Jack Lu na konferenciji Solana Breakpoint. Izvor: YouTube

Južna Koreja testira kupovinu NFT-a sa CBDC-om

Banka Koreje (BOK) — centralna banka Južne Koreje — navodno je testirala kupovinu NFT-a svojom digitalnom valutom Centralne banke (CBDC), prema izvještaju Yonhap Newsa od 7. novembra.

BOK je saopštio da je završio simulacijski i istraživački projekat sproveden u proteklih deset mjeseci od avgusta 2021., stvarajući simulirano okruženje za svoj CBDC koristeći tehnologiju distribuirane knjige (DLT).

Projekat je testirao uobičajene funkcije potrebne za digitalnu valutu, uključujući izdavanje, transakcije i doznake pomoću digitalnog vona, dok je u izvještaju također navedeno da je “proces kupovine NFT-a sa CBDC-ima također implementiran”.

Izvještava se da je ovaj proces obavljen kroz simulirano okruženje i „sistem digitalnih sredstava“ izgrađen koristeći različite DLT platforme sa funkcionalnošću pametnog ugovora, bez ulaska u dalje detalje.

BOK je također testirao mogućnost primjene dokaza bez znanja (ZKP) za jačanje zaštite ličnih podataka. ZKP protokoli se mogu koristiti za oblike digitalnih identiteta uz neke iteracije koristeći NFT kao rješenje za digitalnu identifikaciju, iako je nepoznato da li su NFT transakcije u projektu povezane s digitalnim identitetima.

Južna Koreja je objavila svoj plan da omogući svojim građanima pristup digitalnim ID-ovima na bazi blockchaina 2024. koji bi se mogli koristiti u finansijama, zdravstvu, porezima i transportu.

TinyTap NFT-ovi se rasprodaju dajući preko 100 hiljada dolara nastavnicima

NFT projekat kompanije Animoca Brands u saradnji sa svojom podružnicom TinyTap doveo je do prodaje šest NFT-ova sa dječijim obrazovnim kursom na aukciji za ukupno oko 138 Ether (ETH) – oko 228.000 dolara, saopštila je Animoca 7. novembra.

Projekat je kreiran kao način da edukatori kreiraju sadržaj i dobiju dio prihoda kada njihov kurs kupe i koriste učenici prema Animoca.

Šest nastavnika koji su kreirali kurseve dobili su 50% smanjenja od prodaje NFT-a, što im je donelo oko 111.000 dolara u ETH, dok će nastavnici takođe dobijati 10% tekućeg prihoda od svog kursa.

Nastavnici, kursevi i prodajna cijena šest NFT prodatih na aukciji. Slika: Animoca Brands

Animoca NFT-ove naziva “NFT-ovi izdavača” od kojih svaki predstavlja pravo zajedničkog objavljivanja kursa — koji je skup igara zasnovanih na obrazovanju na određenu temu koju je kreirao nastavnik.

Od vlasnika NFT-a se očekuje da promoviše svoj kurs i dijeli prihod i ima pravo zadržati do 80% budućeg prihoda ostvarenog vlastitim marketingom i objavljivanjem kursa.

Podaci o zaštitnom znaku pokazuju da Rolex planira da igra Metaverse

Rolex ne gubi vrijeme pripremajući se za pokretanje Web3 igre s prijavama zaštitnih znakova koji pokazuju da je brend luksuznih satova spreman da uđe u Metaverse.

Podatke Ureda za patente i žigove Sjedinjenih Država (USPTO) koje je na Twitteru podijelio advokat za žigove Mike Kondoudis pokazuju da Rolex označava listu kripto i NFT trgovačkih znakova kako bi zaštitio svoj brend u virtualnim područjima.

Dokumenti sugeriraju da Rolex želi ponuditi NFT-ove, kripto novčanike, kripto transakcije i nagoveštaje potencijalnog metaverzuma jer želi da obezbedi „online prostor za kupce i prodavce” i da održava „virtuelne interaktivne aukcije” iako će vreme pokazati kakvu vrstu online prostora Rolex može da pravi.

Još sjajnih vijesti:

Kompanije pokazuju veliki apetit za prijave zaštitnog znaka jer su kriptovalute, Web3 i srodne prijave porasle 2022. godine, dostižući 4.708 na kraju oktobra u poređenju sa 3.547 podnesenih u cijeloj 2021. godini.

Povezano: NFT-ovi su i dalje u ‘velikoj potražnji’ jer su jedinstveni trgovci porasli za 18% u oktobru: DappRadar

Kineski grad Wuhan, epicentar izbijanja COVID-19, navodno je odbacio svoje NFT planove koji imaju za cilj jačanje ekonomije uništene pandemijom usred sve veće regulatorne nesigurnosti u vezi s kripto i Web3 tehnologijama u zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *